19.7.2022. 15:44
0
Šumski požari u Španiji i Maroku uzrokovali rekordne emisije ugljika
Šumski požari u Španiji i Maroku proizveli su više emisija ugljika u junu i julu ove godine nego u istom razdoblju bilo koje godine od 2003., objavila je služba za praćenje atmosfere Copernicus Evropske unije.

Šumski požari zahvatili su dijelove južne Evrope i sjeverne Afrike, usmrtivši stotine ljudi, prisilivši hiljade ljudi na evakuaciju iz svojih domova, piše Reuters.

Požari u Španiji proizveli su 1,3 miliona tona emisija ugljika od juna do 17. jula, što je najveća količina za juni-juli u bilo kojoj godini od početka skupa podataka Copernicusa 2003. godine.

S više od 30 požara koji još uvijek bjesne od utorka, Španija je već oborila svoj prethodni rekord od 1,1 miliona tona emisija ugljika u junu i julu 2012.

- Emisije za Španiju već su veće nego što su bile u posljednjih 20 godina - rekao je Reutersu naučnik Mark Parrington iz Copernicusa.

Maroko je također postavio novi rekord od 480.000 tona emisija ugljika iz šumskih požara u razdoblju od juna do jula ove godine, najviše u bilo kojem razdoblju od juna do jula u posljednja dva desetljeća. Šumski požari emitirali su 1,76 milijardi tona ugljika na globalnoj razini 2021., a kao intenzivni i dugotrajni požari zahvatili su regije uključujući Sibir, Sjedinjene Države i Mediteran.

Francuska se također približava rekordnim emisijama šumskih požara. Požari u zemlji emitirali su 344.000 tona ugljika u razdoblju od juna do jula ove godine, najviše od 2003. Druge zemlje, poput Portugala, zabilježile su manje emisije šumskih požara nego posljednjih godina.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.