20.4.2023. 22:00
0
Bivši šef CIA-e upozorio na tri ključne ruske greške u Ukrajini
FOTO: Screenshot
Bivši šef CIA-e David Petraus (Petraeus) dao je intervju za Radio Slobodna Evropa u kojemu je govorio o glavnim slabostima ruske vojske u Ukrajini.

- Rusi su potpuno potcijenili ukrajinske snage i precijenili svoje. Nisu uspjeli nametnuti svoju ideju vođenja rata i pripremiti snage za izvođenje tog pohoda. Osim toga, nisu imali ni moderne telekomunikacijske sisteme - kazao je general Petraus.

Petraus, koji je svojevremeno bio i zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku, rekao je da Rusi prije invazije svakako nisu dovoljno kvalitetno obučili svoje trupe.

- Nisu kvalitetno obučavali svoje trupe. Uvijek smo znali da im nedostaju profesionalni dočasnici koji su okosnica svih oružanih snaga u NATO savezu i na Zapadu. Bilo je puno grešaka koje su i sami tokom rata otkrili, a neke su od njih očekivane, a druge baš i nisu  - dodao je Petraus.

Penzionisani general otkrio je još jedan "bug" u ruskoj vojsci: primijetio je da su ruski telekomunikacijski sistemi "jednokanalni" tj. nešifrirani, što Ukrajincima i njihovim saveznicima olakšava praćenje njihovih razgovora.

- Oni su također i visoke frekvencije, svako ih može uhvatiti policijskim skenerom, za razliku od zapadnjačkog i američkog komunikacijskog sistema koji koristi frekvencijsku modulaciju. Činjenica da u ruskoj vojsci ti sistemi nisu šifrirani je zaista bizarna, s obzirom na to koliko su uložili u modernizaciju svoje vojske - zaključio je Petraus.

U jednom od dokumenata američkih obavještajnih službi koji su procurili prošlog mjeseca, dužnosnici su ustvrdili kako je Moskva u Ukrajini pretrpjela između 189.500 i 223.000 žrtava. Početkom sedmice je američki Institut za proučavanje rata potvrdio da Rusija vjerovatno neće moći izdržati više ukrajinskih udara u isto vrijeme.

Očekuje se da će Ukrajina u sljedećem periodu pokrenuti protuofanzivu kako bi vratila teritorije pod ruskom okupacijom. Petraus vjeruje da će ukrajinska protuofanziva vjerovatno osujetiti ruske napore da pojača opskrbu Krima preko jugoistočne Ukrajine.

(Erna H.) 

CIA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.