20.6.2023. 20:24
0
Macron i Meloni obećavaju da će raditi zajedno nakon tenzija
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanska premijerka Giorgia Meloni obećali su da će tješnje sarađivati kad su se sastali u utorak u Parizu na razgovorima koji su imali za cilj 'krpanje veza', izvještava AFP.

Susjedi su se više puta sukobljavali oko imigracije od izbora Meloni 2022. godine na čelu najdesničarske italijanske koalicije od Drugog svjetskog rata.

Prilikom svoje prve posjete Macronu u Parizu, Meloni je rekla novinarima da su "Italija i Francuska dvije savezničke nacije, dvije važne nacije, centralne, protagonisti u Evropi koji moraju međusobno razgovarati u ovom trenutku kada su naši zajednički interesi veoma usklađeni" .

- Od suštinske je važnosti da Rim i Pariz nastave da rade zajedno na bilateralnom i multinacionalnom nivou - dodala je.

Macron je pozvao dva saveznika da nastave svoju "saradnju" po pitanju migracija, što je glavna domaća politička briga za njegovu i italijansku vladu.

- Italija i Francuska mogu nastaviti da napreduju korisno u narednim sedmicama, mjesecima i godinama - dodao je.

U novembru 2022. Meloni je odbila da dopusti da humanitarni brod koji je prevozio 230 migranata pristane u Italiji, nakon čega je otišao do Francuske gdje je vlada osudila "neprihvatljivu" odluku Rima.

Meloni je također bila ljuta kada je Macron pozvao njemačkog kancelara Olafa Scholza, ali ne i nju, da se sastane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uoči evropskog samita u februaru.

(Ajdin B.)

 

 


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.