21.6.2023. 15:30
0
Snimak divljačkog napada na ženu i djevojčicu digla javnost na noge
Francuska se javnost digla na noge nakon što je objavljen videozapis nasilnog napada na stariju ženu i njezinu unuku, javlja Newsweek.

Francuske vlasti kažu da se incident iz videa dogodio u ponedjeljak u luci Bordeaux na jugoistoku zemlje.

Na snimci koju su načinile sigurnosne kamere može se vidjeti kako 73-godišnjakinja i djevojčica stoje u ulazu u jednu zgrade te da je jedan muškarac od njih udaljen oko pet metara. On stoji na pločniku ispred te zgrade.

Kad im se muškarac počeo približavati, njih su dvije ušle u zgradu i krenule zatvarati ulazna vrata. On im, međutim, nije dopustio da ih zatvore te je na silu ušao u zgradu za njima.

Na snimci se zatim može vidjeti kako ih muškarac izvlači iz zgrade te baca na tlo. Nakon toga, muškarac djevojčicu prima za ruku te je baca u zrak, no ova se dočekuje na noge i ne pada. Napadač zatim podigne nešto s pločnike te se udalji od lica mjesta.

Francuske su vlasti rekle da su snimke i izjave svjedoka policiji pomogle da brzo uhapse osumnjičenog. Njegov identitet nije otkriven.

Starija je žena nakon napada prebačena u bolnicu, no ne zna se kakvo je njezino zdravstveno stanje.

Pokrajina Nova Akvitanija i departman Gironde, administrativne jedinice kojima pripada Bordeaux, rekle su da se nasilje iz videozapisa “rijetko viđa”.

“Prefekt osuđuje taj nedopustiv čin i nada se da će se uskoro doznati sve njegove okolnosti”, rekli su iz Grada Bordeauxa.

Videozapis spomenutog napada na društvenoj je mreži Twitter objavio bivši gradonačelnik Bordeauxa Nicolas Florian. Napisao je da se “nepodnošljiv” napad dogodio usred bijela dana.

“Dajem im svu podršku. Tražim oštru reakciju pravosudnih organa”, dodao je Florian.

Pozivajući se na izvore u policiji, televizijska postaja BFM objavila je da je osumnjičeni rođen 1993. godine u Bordeauxu te da je otprije poznat policiji.

Nekoliko je političara s krajnje desnice sugeriralo da su migranti koji su došli u Francusku krivi za kriminal u zemlji.

“Kako strašno. Danas Bordeaux. To su napravili našoj zemlji. Francuzi, probudite se”, napisao je na Twitteru bivši kandidat na predsjedničkim izborima i ekstremni desničar Eric Zemmour.

Predsjednik krajnje desne stranke Nacionalna fronta Jordan Bardella napisao je da je snimka napada u Bordeauxu “zastrašujuća”.

“Ne želim Francusku u kojoj vas mogu napasti na vašem pragu, a za ništa. Nikad se nemojte naviknuti na to”, rekao je Bardella.

Kako prenosi Jutarnji, Marion Maréchal, unuka osnivača Nacionalne fronte Jean-Marieja Le Pena i nećakinja Marine Le Pen, predsjednice Kluba zastupnika Nacionalne fronte u Narodnoj skupštini Francuske, rekla je da je napad “užasan”.



“Nekažnjavanje. Gorivo barbarizma”, dodala je Maréchal.


(Admir O.)

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.