3.7.2023. 15:27
0
Sve više poziva za sankcije Dodiku i uspostavljanje “faktora odvraćanja” u BiH
FOTO: N1
Posljednji potezi predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika odjeknuli su kako na domaćoj političkoj sceni, tako i među međunarodnim zvaničnicima, a danas su uslijedili i novi pozivi EU da uvede sankcije protiv njega, ali i da se u BiH uspostavi jači “faktor odvraćanja”. Ovakav zahtjev su, između ostalog, istakli iz organizacije Democratization Policy Council (DPC).

Danas se po pitanju Dodika oglasila europarlamentarka Tineke Strik.

“Dok je EU zauzeta upiranjem prstom u Kosovo, Dodik koristi zamah da nastavi svoj opasni secesionistički put. Bez kredibilnog odbijanja iz EU, on neće stati. Sankcije EU moraju postati vjerodostojna prijetnja, ako je potrebno uz koaliciju voljnih država članica”, napisala je Strik na Twitteru.

Sličnog stava je i britanska parlamentarka Alicia Kearns, koja želi da se njena zemlja ponovo pridruži misiji EUFOR-a.

“Velika Britanija je sankcionisala Milorada Dodika nakon poziva iz parlamenta. Sada je vrijeme da druge zemlje djeluju. UK treba da se ponovo pridruži EUFOR-u i konačno zauzme poziciju odvraćanja kada je u pitanju Beograd i oni koje oni omogućavaju”, napisala je Kearns.

U nedavnom komentaru na Twitteru je Organizacija Democratization Policy Council (DPC) pozdravila posljednji potez visokog predstavnika Christiana Schmidta, navodeći da je on poduzeo korake kako bi se suprotstavio potezima entiteta Republike Srpske “u napadu na ustavni poredak zemlje” te da ovo predstavlja “prvi korak ka snažnijem međunarodnom stavu u odnosu na one koji osporavaju Dejtonski mirovni sporazum”, prenosi N1.

DPC navodi da “ovi koraci vjerovatno idu onoliko daleko koliko je visoki predstavnik Schmidt mogao sam ići u trenutnim okolnostima”.

“Sada je od ključne važnosti da međunarodna zajednica preduzme dodatne korake kako bi ispunila svoje obaveze u zaštiti Dejtonskog poretka. To uključuje ciljane sankcije protiv Dodika i njegovih saveznika, kao i obnavljanje vojnog odvraćanja EU i NATO-a. Nadamo se – i očekujemo – da visoki predstavnik poziva na takvu podršku članove Vijeća za implementaciju mira. Lopta je sada u njihovom polju da stanu iza svojih riječi”, navodi DPC.

(Elmedina H.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.