8.7.2023. 17:47
0
Prvi gej predsjednik u Evropskoj uniji: Latvija dobila novog lidera, danas položio zakletvu
Edgars Rinkevičs, dugogodišnji ministar vanjskih poslova Latvije, prvi je gej predsjednik države članice Evropske unije.

Rinkevičs, koji je bio šef diplomatije ove baltičke zemlje od 2011, položio je zakletvu kao predsjednik Latvije danas u Rigi, piše BBC.

Navodi se da, iako je pozicija predsjednika u Latviji uglavnom ceremonijalna, on može da staviti veto na zakone i raspiše referendum o nekom pitanju.

Prvi gej predsjednik

BBC navodi da je u vladama zemalja EU i do sada bilo homoseksualaca na visokim pozicijima, poput sadašnjeg luksemburškog premijera Gzavijea Betela, ali nikada nije bilo gej predsjednika. Funkciju predsjednika i premijera u mnogim zemljama obavljaju različiti ljudi.

Bivši belgijski premijer Elio di Rupo bio je prvi premijer u EU koji se otvoreno deklarisao kao gej osoba. Rinkevičs je javno objavio da je gej 2014. godine i od tada je glasni pobornik LGBT prava.

Gej brakovi su nezakoniti u Latviji, iako je ustavni sud zemlje prošle godine priznao istopolne zajednice. U maju je latvijski parlament u trećem krugu glasanja izabrao Rinkevičsa za novog predsjednika zemlje.

Ohrabrio mlade

On je u današnjem inauguracionom govoru obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije. Rinkevičs je rekao i da vanjska politika Latvije nema vremena za greške, dodavši da će djelovati brzo, odlučno i mudro.

Novi predsjednik je ohrabrio mlade da "razbiju stakleni plafon" i nejednakost nazvao "značajnim problemom".

- Socijalni jaz u našem društvu je prevelik. Tokom mog predsjedavanja, zalagaću se za stvaranje moderne i jake Latvije, biću za legalnu i pravednu Latviju, za dobrobit ljudi, za inkluzivno i uvaženo društvo. I moguće je da svi zajedno to postignemo - rekao je latvijski predsjednik.

Rinkevičs je preuzeo dužnost od Egilsa Levitsa koji je bio predsjednik četiri godine i predstavljaće Latviju na samitu NATO naredne nedjelje u litvanskoj prijestonici Vilnjusu.

Latvija je jedna od tri baltičke države, uz Litvaniju i Estoniju, koje su se pridružile EU 2004, a nezavisnost su dobile poslije raspada Sovjetskog Saveza početkom 90-ih prošlog vijeka.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.