6.8.2023. 11:42
0
U Pakistanu za samo šest godina 35 miliona stanovnika više
FOTO: Nezavisne.com
Broj stanovnika Pakistana porastao je za 35 miliona za samo šest godina i sada ih je 250 miliona po rezultatima posljednjeg popisa.

Godišnja stopa rasta od 2,5 odsto predstavlja “veliki izazov” za zemlju, rekao je u subotu premijer Šehbaz Šarif i dodao da je ta stopa viša od ekonomskog rasta, prenosi N1.

Poslije više godina lošeg finansijskog upravljanja, pakistanska privreda je počela da se urušava što je dodatno pogoršano pandemijom kovida, svetskom energetskom krizom i rekordnim poplavama koje su zahvatile trećinu zemlje 2022. godine.

Nešto više od 37 odsto stanovništva živjelo je 2023. godine ispod praga siromaštva, s manje od 3,65 dolara na dan po navodima Svetske banke.

Popis stanovništva, prvi rađen digitalno, sproveden je u maju ove godine.

Šarif je rekao da će naredni izbori, predviđeni krajem godine, biti na osnovu podataka popisa koji se koriste za određivanje izbornih jedinica.

Ministar pravsuđa Azam Nazir Tarar je upozorio da bi zbog tog obimnog posla izbori mogli da budu odloženi za dva i po mjeseca, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.