28.8.2023. 22:47
0
U Švicarskoj pao snijeg: Temperatura s 30 drastično pala na 0 stepeni
Nakon velikih vrućina Švicarska je zadnjih dana pogođena velikim padavinama koje su izazvale poplave i bujice blata, a u ponedjeljak je pao i snijeg u Alpama.

Snijeg je padao u ponedjeljak u Zermattu u Alpama na visini od 1.638 metara.

"Temperatura je drastično pala u četiri dana. U četvrtak termometar je pokazao 31,2 stepeni Celzijevih. Jutros u 11,15 sati bilo je 0,5 stepeni. Granica između kiše i snijega nalazi se između 2000 i 2400 metara u ostatku švicarskih Alpa", objavio je na platformi X MétéoSuisse.

Nekoliko prijevoja, uključujući Gothard i Simplon, zatvoreno je u ponedjeljak zbog jake kiše koja je počela u petak navečer te izazvala nekoliko blatnih bujica. Željeznički saobraćaj mjestimično je obustavljen zbog odrona tla.

Izlila se Rajna, no naselja nisu pogođena. U Ticinu već nekoliko dana pada jaka kiša. U nekim naseljima zagađena je voda za piće.

Padavine se očekuju i u utorak. Snijeg bi trebao nastaviti padati u planinama, no to neće biti dovoljno da bi spasilo ledenjake.

Švicarski ledenjaci izgubili su 6 posto volumena između 2021. i 2022., u odnosu prema trećini između 2001. i 2022. godine.


(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.