2.12.2023. 12:09
0
Papa Franjo pozvao lidere da pojačaju napore u spašavanju planete
Papa Franjo pozvao je u subotu čelnike na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju da pojačaju napore i naprave zaokret u spašavanju planete.

"Neka ovaj COP bude prekretnica: neka pokaže jasnu i opipljivu političku volju, koja će dovesti do ubrzanja ekološke tranzicije", poručio je, prenosi France24.

Papa je također rekao da bi svijet trebao prestati koristiti fosilna goriva.

Govor pape Franje, koji je zbog gripe otkazao put na pregovore Ujedinjenih naroda o klimi, pročitao je drugi najviši vatikanski službenik, kardinal državni sekretar Pietro Parolin.

Tranzicija "mora biti efikasna, obavezujuća i laka za praćenje" i primjenjivati se na "četiri područja: energetsku efikasnost, obnovljivu energiju, prestanak upotrebe fosilnih goriva i obrazovanje kako bi naš način života manje ovisio o njima", kazao je.

"Molim vas, idemo naprijed, a ne unatrag", rekao je papa, koji je ekologiju učinio jednom od glavnih tema svog papinstva i čija je enciklika iz 2015. "Laudato si" ("Hvaljen budi") izložila argumente Vatikana za odbranu okoliša.

Franjo je prošlog mjeseca objavio još jedan tekst o klimatskim izazovima, "Laudate Deum" ("Hvalite Gospodina"), u kojem je pozvao razvijene ekonomije da prestanu koristiti fosilna goriva.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.