17.1.2024. 22:05
0
Sisi upozorio na opasnost vojne eskalacije na više frontova na Bliskom istoku
Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi upozorio je u srijedu na opasnost od vojne eskalacije u regiji Bliskog istoka na više frontova, navodi se u saopćenju egipatskog predsjedništva.

Tokom sastanka s gostujućim grčkim ministrom vanjskih poslova Giorgosom Gerapetritisom, Sisi je ponovio hitnu potrebu da se smiri trenutna kritična situacija kroz hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i nametanje isporuke humanitarne pomoći - navodi se u saopćenju.

Sisi je naglasio da će Egipat nastaviti svoje nepopustljive napore da podrži ljude u Gazi, pruži im pomoć i olakšanje, te da radi na smirivanju situacije.

Grčki ministar je istaknuo ključnu ulogu Egipta kao "neophodnog kamena temeljca za stabilnost na Bliskom istoku".

Dvije strane također su se usuglasile oko imperativne potrebe da se brzo krene ka pravednom i sveobuhvatnom rješenju palestinskog pitanja, koje je centralno pitanje u regiji i put ka postizanju mira, sigurnosti i stabilnosti.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na pojas Gaze porastao je na 24.448, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva sa sjedištem u Gazi.

Izrael je pokrenuo ofanzivu velikih razmjera u Gazi kako bi uzvratio na iznenadni napad Hamasa na južni Izrael 7. oktobra 2023. godine, kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi, prenosi Xinhua.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.