7.2.2024. 11:34
0
Moguć prekid vatre u Gazi - Netanyahu pristao ali Hamas nije: Zahtijevaju da se obezbijedi povratak raseljenih Palestinaca na njihova ognjišta
FOTO: AP
Prva faza mogućeg sporazuma o Gazi uključuje ulazak najmanje 500 kamiona pomoći, povratak raseljenih osoba i slobodno kretanje po enklavi, prenose palestinski mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je dao zeleno svjetlo za prekid vatre u Gazi, a da o tome nije obavijestio Ratnu vladu, javlja javni izraleski emiter KAN.

Muhhamed Nazzal iz Hamasovog političkog ureda iznio je kontraprijedlog grupe na nacrt sporazuma o primirju u Gazi, na kojem su radili Katar, Egipat, Izrael i SAD.

“Hamas je dobio prijedlog nakon konferencije u Parizu i njegov odgovor je bio konkretan i imao je rokove. Vremenske rokove odredio je sam”, rekao je Nazzal za Al Jazeeru.

“Nijedna od stavki ne može biti promijenjena. Izraelska mašina za ubijanje mora biti zaustavljena. Želimo potpuno povlačenje izraelskih okupacijskih snaga iz Pojasa Gaze. Naš odgovor je realan, a zahtjevi razumni”, dodao je.

Istakao je kako se Hamas plaši da Izraelci “nisu ozbiljno posvećeni ovom dogovoru” te da je grupa stavila trajni prekid vatre u drugu fazu samo da bi to provjerila.

Detalji Hamasovog kontraprijedloga o prekidu vatre u Gazi

Al Jazeera je od izvora iz Hamasa dobila detalje vezane za dokument koji je procurio:

U prvoj fazi, Hamas bi oslobodio sve izraelske zatvorenike, uključujući žene, djecu, starije i bolesne, u zamjenu za 1.500 palestinskih zatvorenika. Među njima bi bilo 500 Palestinaca koji su dobili doživotne kazne, kao i sve žene, djeca i starije osobe koje je Izrael zatvorio.

Najmanje 500 kamiona pomoći i goriva dnevno će biti dopremljeno u sva područja Pojasa Gaze.

Hamas zahtijeva povratak raseljenih Palestinaca u mjesta njihovog prebivališta, garanciju slobode kretanja između sjevera i juga Pojasa te otvaranje prijelaza.

Hamas, također, zahtijeva da se tokom prve faze primirja u Pojasu Gaze dopusti izgradnja najmanje 60.000 privremenih domova i 200.000 šatora za skloništa.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.