11.4.2024. 9:22
0
Švicarska se priprema za mirovnu konferenciju o Ukrajini
Švicarska vlada bit će u junu domaćin dvodnevne konferencije na visokom nivou radi postizanja mira u Ukrajini, premda je Rusija jasno dala do znanja da neće učestvovati u toj inicijativi.

Švicarska je još u januaru najavila da će biti domaćin mirovnog samita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i od tada je vodila razgovore s EU-om, državama članicama G7 i zemljama poput Kine i Indije kako bi pridobila njihovu podršku.

“Trenutno postoji dovoljna međunarodna podrška za konferenciju na visokom nivou u svrhu pokretanja mirovnog procesa”, navodi se u saopćenju Saveznog vijeća.

Konferencija će se održati 15. i 16. juna u Buergenstocku, nedaleko Luzerna.

Svrha konferencije je stvoriti povoljan okvir za sveobuhvatan i trajan mir u Ukrajini kao i “konkretne smjernice za učešće Rusije u mirovnom procesu”.

Premda je Moskva rekla da nije protiv pregovora o okončanju rata, ruski su dužnosnici rekli da neće učestvovati u pregovorima u Švicarskoj, zemlji za koju smatraju da je odustala od neutralnosti u pogledu sukoba.

Rusija, koja je pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, rekla je da je švicarska inicijativa besmislena bez učešća Moskve.

Švicarske vlasti tek trebaju objelodaniti potpuni spisak učesnika.

Nakon dvije godine rata, Rusija drži nešto manje od petine teritorije Ukrajine i optužuje zapadne pristalice Kijeva da koriste Ukrajinu kao poprište za borbu protiv Rusije.

Moskva je više puta rekla da je otvorena za pregovore, ali da se u njima moraju priznati “nove realnosti na terenu”.

Ukrajina zahtijeva obnovu svog teritorijalnog integriteta i potpuno povlačenje ruskih snaga kao uvjete za mir.

(Erna H) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.