14.2.2016. 14:45
0
Da li je trčanje zaista loše za koljena?
Koliko ste samo puta do sada čuli da se neko žali na koljena koja mu stradaju zbog trčanja?
To je toliko česta izjava kod ljudi koji trče, da smo je jednostavno prihvatili ili čak odlučili da ne trčimo zbog ovih „problema”.

Međutim, posljednja studija objavljena u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise raskrinkario je decenijama staru ideju o tome da trčanje upropaštava koljena.

ISTRAŽIVANJE
Naravno, sasvim je logično da trčanje vrši veći pritisak na zglobove u odnosu na hodanje ali studija koja je obuhvatila 75.000 trkača, u rezultatima navodi kako nije pronađen ni jedan dokaz o tome da trčanje povećava rizik od razvoja osteoartritisa, čak i ukoliko svakodnevno trčite maratonske dužine.
Štaviše, ovo istraživanje navodi da osobe koje trče, a prethodno nisu imale nikakve problem sa koljenima, zapravo imaju manji rizik za razvoj artritisa u odnosu na one koji se uopšte ne bave trčanjem.

Tokom studije osobe su trčale, a potom hodale na stazi od 15 metara, trčanje je do osam puta više uticalo na koljena od hodanja ali obzirom na to da trčanje zahteva veće korake i manji kontak sa tlom, ono ublažava kontakt intenzivnog udarca stopalom o tlo. Tako da bez obzira na to koja je udaljenost u pitanju ili koja je opcija u pitanju, trčanje ili šetnja, štetan uticaj na koljena je otprilike isti.

(Mens Health/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.