22.2.2016. 10:36
0
Akupunktura smanjuje bolove u tijelu i poboljšava kvalitet života
Istraživanje provedeno na pacijentima s fibromijalgijom povezuje primjenu akupunkture s ublažavanjem bolova i poboljšanjem kvalitete života, prenose mediji.

Španjolski znanstvenici su utvrdili kako su 153 pacijenta 10 tjedana nakon tretmana akupunkturom imaju prosječno 41 posto manje bolova, piše stručni časopis Acupuncture in Medicine.

Navodi se kako je pozitivan učinak akupunkture bio prisutan i godinu dana nakon tretmana.

Tretmani su održavani dva mjeseca, jednom tjedno u trajanju od 20 minuta.

Fibromijalgija je skup izvanzglobnih reumatskih poremećaja obilježenih bolovima, osjetljivošću mišića, hvatišta tetiva i okolnih struktura.

Procjenjuje se kako taj poremećaj pogađa 5 posto populacije, a u 80 do 90 posto slučajeva je riječ o ženama.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.