24.8.2023. 21:45
0
Pet procesa u našem mozgu koji se odvijaju kada smo fizički aktivni
FOTO: Facebook
Svi vrlo dobro znamo da je vježbanje jedan od ključeva dobrog zdravlja.

Savjetuje se da se odabere neka fizička aktivnost koja će nam goditi, ali i donijeti nam dobrobiti za zdravlje, bila to obična šetnja, trčanje, teretana ili neki grupni trening.

Osim što nam donosi ljepši izgled, šta se dešava u našem mozgu kada vježbamo?

Prema neuropsihijatrima, ovo su procesi koji se događaju u našem mozgu kada smo fizički aktivni, prenosi N1.

Povećava se dotok krvi u mozak
Fizička aktivnost stimuliše oslobađanje hemikalija koje šire krvne sudove, što dovodi do povećanog protoka krvi i kisika do mozga, a zauzvrat promoviše zdravlje i optimalno funkcionisanje, kažu stručnjaci.

Vaša rutina vježbanja vas neće pretvoriti u Ajnštajna preko noći, ali istraživanja pokazuju da će poboljšati cjelokupno kognitivno funkcionisanje i pomoći da budete sigurni, piše "Pure wow".

Javlja se neurogeneza
Trčanje neće stvoriti samo privremenu navalu krvi u glavu, već može imati i neke dobre dugoročne koristi.

- Pokazalo se da vježbanje promoviše stvaranje novih neurona u hipokampusu, regionu mozga koji je ključan za učenje i pamćenje stvari - kaže doktor Sanam Hafiz, neuro i dječiji psiholog.

Ova studija iz 2018. tvrdi da ova neurogeneza hipokampusa ne rezultira samo ovim navedenom, već ima i neuroprotektivne prednosti koje usporavaju kognitivni pad.

Povećava se siva materija
Dr. Hafiz ističe da je redovna fizička aktivnost povezana i sa poboljšanom pažnjom, koncentracijom i vještinama rješavanja problema. Studija je otkrila da redovna, umjerena vježba dovodi do povećanja sive materije u prednjem dijelu mozga, koji je odgovoran za gore pomenute vještine.

Oslobađa se endorfin
Vježbanje stimuliše oslobađanje endorfina u mozgu koji doprinosi općoj sreći, pa otuda taj blažen osjećaj koji dobivate odmah poslije dobrog treninga.

Kako ovo funkcioniše? Endorfini su hormoni koje proizvodi mozak da bi ublažili bol i oslobađaju se tokom stresnih i prijatnih aktivnosti. Jednom pušteni, endorfini se vezuju za opijatske receptore u mozgu i rezultat je divan.

Oslobađaju se neurotransmiteri koji regulišu raspoloženje
Trening je povezan i sa povećanjem proizvodnje i oslobađanja dopamina i serotonina, neurotransmitera koji utiču na regulaciju raspoloženja, društveno funkcionisanje i san.

Efekat je jasan: vježba je dobra metoda za ublažavanje simptoma depresije i anksioznosti promovišući oslobađanje ovih neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.