22.9.2023. 14:13
0
Potiskivanje negativnih misli može biti dobro za mentalno zdravlje
Ljudima koji imaju negativne misli i iskustva ponekad je bolje potisnuti ih nego se otvoriti, prema istraživanju koje su proveli naučnici Univerziteta Cambridge.

Tim je rekao da bi njihovo istraživanje moglo opovrgnuti “uvriježeno mišljenje” da je ‘gurnuti stvari pod tepih’ i nastaviti dalje “loše za naše mentalno zdravlje”.

Naučnici su radili sa 120 dobrovoljaca iz 16 zemalja na inhibitornoj kontroli, obuzdavanju misli koje uzrokuju tjeskobu, prije nego što su objavili ishod u časopisu Science Advances.

“Nakon obučavanja, kako odmah, tako i nakon tri mjeseca, sudionici istraživanja izvijestili su da su potisnuti događaji bili manje živi i manje strašni”, napisao je tim, čak do te mjere da su volonteri s posttraumatskim stresom primijetili poboljšanja u svom mentalnom zdravlju.

“Svima nam je poznata Freudova ideja da ako potisnemo svoje osjećaje ili misli, te misli ostaju u našoj nesvijesti, utječući pogubno na naše ponašanje i dobrobit”, rekao je Michael Anderson, profesor s Cambridgea.

Mnoge od poznatih ideja Sigmunda Freuda o psihoanalizi dovedene su u pitanje ili odbačene tokom posljednjih desetljeća.

Ali za razliku od nekih od tih odbačenih koncepata, poput načina na koji seksualna represija i takozvani Edipov kompleks utječu na naše svakodnevne radnje, ideja da je bolje suočiti se s problematičnim iskustvima nego ih zakopati postala je općeprihvaćena.

Ali i to bi mišljenje moglo biti pokopano.

“Općenito, ljudi s lošijim simptomima mentalnog zdravlja na početku studije imali su veća poboljšanja nakon treninga potiskivanja negativnih misli, ali samo ako su potisnuli svoje strahove”, rekao je tim s Cambridgea što je otkriće za koje tvrde da je “izravno u suprotnosti s idejom da je potiskivanje neprilagođeni proces suočavanja.”

Tim s Cambridgea došao je do sličnih zaključaka u studiji iz 2014. objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Najnovije ispitivanje tog pitanja uslijedilo je, rekli su, jer su pandemija covida i karantene doprinijele porastu problema s mentalnim zdravljem.

U listopadu 2021. naučnici sa Univerziteta Queensland i Univerziteta Washington rekli su da je u 2020. bilo “dodatnih 53 miliona slučajeva velikih depresivnih poremećaja i 76 miliona slučajeva anksioznih poremećaja”, što je povećanje od više od 25 posto i to “zbog pandemije”, prenosi N1.

(Mubina Lj.I.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.