16.12.2023. 22:30
0
Senzacionalno otkriće: Naučnici uspješno testirali lijek za rak dojke
FOTO: Ilustracija
Rezultati malog kliničkog ispitivanja vakcine za agresivni oblik raka dojke predstavljeni su na konferenciji, a istraživači kažu da ima razloga za optimizam.

Svih 16 pacijenata u ispitivanju primilo je tri doze vakcine, pri čemu je većina razvila snažan imunološki odgovor i nisu zabilježene veće nuspojave.

Trostruko negativni karcinom dojke (TNBC) predstavlja samo oko 10-15 posto slučajeva raka dojke ukupno, ali ovi tumori imaju tendenciju bržeg rasta i postoji manje dostupnih mogućnosti liječenja za njih. Ovaj rak također može imati visok rizik od ponovnog pojavljivanja, čak i nakon uspješnog liječenja.

"Tristruko negativan" se odnosi na činjenicu da ćelijama raka nedostaju receptori za dva hormona, progesteron i estrogen, a takođe ne proizvode previše proteina zvanog HER2. To znači da mnogi tradicionalni lijekovi protiv raka dojke, koji ciljaju HER2 ili hormonski sistem, ne djeluju.

Nove mogućnosti liječenja TNBC-a su stoga prijeko potrebne, pa je vijest 2021. da vakcina ulazi u klinička ispitivanja bila dobrodošla. Ova vakcina cilja na protein nazvan α-laktalbumin, koji je prisutan u velikoj većini TNBC tumora.

Cilj ovog ranog ispitivanja na ljudima bio je utvrditi maksimalnu dozu koju ljudi mogu tolerirati i provjeriti je li ona izazvala imunološki odgovor koji su istraživači tražili.

Šesnaest pacijenata koji su prethodno bili uspješno liječeni od TNBC-a je uključeno u ispitivanje. Primili su tri doze vakcine, sa dve nedelje između svake doze. Njihov imuni odgovor procijenjen je mjerenjem dva indikatora imunološkog odgovora T ćelija (proteini zvani interferon-γ i interleukin-17), kao i antitijela koja proizvode B ćelije.

Kada je data maksimalna podnošljiva doza koju je utvrdila studija, nijedan od učesnika nije prijavio značajne štetne efekte vakcine, kao što su simptomi slični gripi. Jedina nuspojava bila je iritacija kože na mjestu uboda. Vakcina je također uspjela da izazove imuni odgovor T ćelija kod 75 posto dobrovoljaca u studiji, iako je odgovor antitijela uočen samo pri većim dozama.

"Podaci iz našeg ispitivanja prve faze do danas su premašili naša očekivanja i zadovoljni smo našim napretkom", rekao je dr. Amit Kumar, predsjednik i izvršni direktor kompanije za razvoj cjepiva Anixa Biosciences, u saopćenju za javnost. "Ova vakcina je dizajnirana da usmjeri imuni sistem da uništi TNBC ćelije raka putem mehanizma koji nikada ranije nije korišten za razvoj vakcine protiv raka."

Anixa, u saradnji s Klivlendskom klinikom, trenutno regrutuje za još jedno ispitivanje za testiranje kombinacije ove vakcine i imunoterapijskog lijeka nazvanog pembrolizumab, koji se već koristi za liječenje različitih vrsta raka. Oni će isprobati ovaj kombinovani tretman kod pacijenata sa TNBC-om koji i dalje pokazuju znake bolesti nakon operacije i kemoterapije.

U planu je i drugo ispitivanje kako bi se testirala sigurnost vakcine kod pacijenata koji planiraju preventivnu mastektomiju zbog visokog genetskog rizika od razvoja raka dojke u budućnosti.

"To je teška grupa za proučavanje jer nije velika grupa", objasnio je dr. G. Thomas Budd, medicinski onkolog na Klivlendskoj klinici, u razgovoru za CancerNetwork®. „Biće potrebno dosta vremena da pacijenti razviju simptome, a naravno da trenutno postoje hirurške opcije. Ali to bi bio vrlo uzbudljiv pristup i zaista se radujemo što ćemo pokušati dobiti sredstva za ova dodatna ispitivanja.”

Budd je nastavio u saopštenju za javnost: „Postoji velika nezadovoljena potreba za prevencijom TNBC-a, agresivnog oblika raka dojke s nekoliko dostupnih ciljanih mogućnosti liječenja. […] Nadamo se da će buduće studije pokazati da se antigen-specifični T-ćelijski odgovori koje smo uočili prevode u prevenciju ponovnog pojave raka dojke.”

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.