11.3.2024. 20:02
0
Zarazna bolest se širi Sarajevom: Uskoro proglašenje epidemije
FOTO: Ilustracija
U Kantonu Sarajevo je, prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo, evidentirano 10 slučajeva velikog kašlja (pertusis/hripavac) i svi oboljeli su sa neurednim vakcinalnim statusom. U Kantonu Sarajevo je od prvog januara do trećeg marta prijavljeno 98 slučajeva velikog kašlja.

Kantonalni ministar zdravstva Enis Hasanović rekao je da je zbog povećanog broja oboljelih u procesu proglašenje epidemije velikog kašlja u Kantonu Sarajevo.

“Dobili smo odobrenje od federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH da se na području Kantona Sarajevo proglasi i epidemija velikog kašlja”, rekao je Hasanović i naveo da to neće pratiti uvođenje dodatnih mjera.

Specijalista infektolog u penziji dr. Ednan Drljević u izjavi za Oslobođenje upozorava da je epidemija velikog kašlja odavno došla u Bosnu i Hercegovinu. Smatra da imamo mnogo više oboljele djece, ali i upozorava na činjenicu da od ove zarazne bolesti obole i starije osobe.

- Samo što se epidemiji velikog kašlja kod nas ne daje tolika pažnja, niti se vrše masovna testiranja, niti se vrše prijavljivanja. Ako i dođe veliki broj njih, doktor to ne prijavi, jer treba ispuniti prijavnicu, što je komplicirano, upozorava dr. Drljević, dodajući da se kod nas proglašava epidemija kada se prijavi pet-šest slučajeva, ali broj oboljelih bude mnogo veći.

Navodi kako su u susjednoj Hrvatskoj radili dobrovoljna testiranja na veliki kašalj. Svako sa kašljem je došao i testirao se na veliki kašalj, pa danas kod njih ima nekoliko hiljada oboljelih.

Ako doktoru dođe veliki broj njih sa simptomima velikog kašlja, on ih ne prijavi, jer treba ispuniti prijavnicu

- Kod nas ovdje se nikako ne rade testiranja. Ljudi danima, mjesecima kašlju i niko ne zna da je to veliki kašalj. Tako da je to veliki problem za masu gradova. Pogotovo u provinciji, gdje uopšte ne rade testiranje na pertusis, kaže sagovornik.

Dalje navodi kako je, za razliku od morbila koje se jako brzo šire, kod velikog kašlja potreban dugotrajniji kontakt da osoba bude zaražena.

Dok u Federaciji Bosne i Hercegovine Zavod za javno zdravstvo još nema podataka o ukupnom broju oboljelih od velikog kašlja, od početka ove godine u Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je više od 70 slučajeva oboljelih od velikog kašlja, među kojima je najviše djece, a većina je nepotpuno vakcinisana, rečeno je za Srnu u ovom institutu.

Portparolka Instituta Milka Mrđa je istakla da je redovna vakcinacija djece najbolja zaštita od ove bolesti.

- Postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentne i kvadrivalentne, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV) i koje se daju djeci u okviru kalendara obavezne imunizacije u Republici Srpskoj, pojasnila je Mrđa.

(Erna H.) 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.