2.4.2024. 14:31
Najnovija cyber prijetnja: Pazite kad otvarate PDF fajlove!
Hakeri koje podržava Rusija koriste lukavu taktiku da ukradu osjetljive informacije od nesuđenih žrtava prikrivajući zlonamjerni softver kao alat za šifriranje PDF-a. Izvještaj Threat Analysis Group (TAG) otkriva da grupa poznata kao Coldriver stoji iza ove sofisticirane šeme, koja prvenstveno cilja na phishing napade, piše FOX News.

Način rada Coldrivera uključuje slanje žrtvama šifriranih PDF datoteka. Nakon što primi odgovore koji ukazuju na nemogućnost pregleda PDF-a, grupa zatim šalje link za preuzimanje maskiran kao alat za šifriranje. Međutim, ovaj navodni alat je, u stvari, korisni softver zlonamjernog softvera pod nazivom Spica.

Spica, kad je instalirana na žrtvin uređaj, kradomice krade kolačiće iz popularnih web pretraživača kao što su Google Chrome, Firefox, Edge i Opera, kompromitujući na taj način osjetljive informacije. Dok Google prati ovaj zlonamjerni softver od septembra 2023. godine, slučajevi aktivnosti Coldrivera datiraju iz 2022. godine.

Kako bi se zaštitili od takvih prijetnji, korisnicima se savjetuje da se pridržavaju nekoliko najboljih praksi u vezi s kibernetičkom sigurnošću:

Izbjegavajte preuzimanje softvera iz nepouzdanih izvora: Preuzimanje lažnog softvera izlaže uređaje potencijalnim sigurnosnim rizicima. Držite se renomiranih trgovina aplikacija i skenirajte sve veze za preuzimanje primljene putem e-pošte.

Budite oprezni s vezama i datotekama: Suzdržite se od klikanja na sumnjive veze ili datoteke i provjerite legitimnost URL-ova prije nego što kliknete na njih.

Održavajte uređaje ažuriranim: Redovno ažurirajte softver uređaja kako biste zakrpili ranjivosti i zaštitili se od potencijalnih prijetnji.

Koristite antivirusni softver: Instalirajte renomiranu antivirusnu zaštitu na svim uređajima kako biste otkrili i spriječili napade zlonamjernog softvera.

U nesretnom slučaju narušavanja sigurnosti, potrebna je hitna akcija kako bi se ublažila šteta i osigurali pogođeni uređaji. Koraci koje treba preduzeti uključuju promenu lozinki, omogućavanje dvofaktorske autentifikacije, praćenje naloga za neovlašćene aktivnosti i kontaktiranje relevantnih pružalaca usluga ili nadležnih organa.

Ostati oprezan i usvojiti proaktivne sigurnosne mjere ključni su u zaštiti od zlonamjernih sajber prijetnji. Ostajući informisani i primjenom robusnih sigurnosnih praksi, pojedinci mogu smanjiti rizik da postanu žrtve takvih napada, piše FOX NEWS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana