5.4.2024. 20:10
GPS u Tel Avivu nije radio zbog straha od iranskog osvetničkog napada
Navigacijski signali bili su ometani u četvrtak nad gradskim područjem Tel Aviva dok se Izrael pripremao za potencijalni iranski napad na ekonomski centar zemlje, javio je Bloomberg.

Saobraćaj je bio otežan, dostava hrane poremećena, a aplikacije za transport su pokazale da su stanovnici Tel Aviva u Bejrutu, u Libanu. Preventivna mjera imala je za cilj ometanje bespilotnih letjelica vođenih GPS-om ili projektila koje bi ispalio Iran ili njegovi proksiji.

U ponedjeljak, u napadu na diplomatsko sjedište u Siriji za koji se smatra da ga je izvršio Izrael ubijeni su visoki iranski vojni zvaničnici. Iran je obećao da će uzvratiti.

Izrael nije izdao nove sigurnosne direktive građanima od tog napada, ali je vojska pauzirala odsustvo za sve borbene jedinice i pojačala ljudstvo u jedinicama protivvazdušne odbrane.

Već mjesecima vojska ometa navigacijske signale u sjevernom Izraelu i lučkom gradu Eilatu na Crvenom moru. Oni su bili izloženi čestoj raketnoj vatri i napadu dronova iz Libana i Jemena.

Vojska nije javno priznala prekid GPS-a u Tel Avivu iako je dominirao svim razgovorima u gradu. Četvrtak je bio prvi put da je taj korak proširen na to područje tokom proteklih šest mjeseci rata između Izraela i Hamasa.

GPS smetnje su uticale na brojne aplikacije, uključujući Waze, Google Maps, Gett Taxi, Moovit i Wolt.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana