17.1.2024. 13:48
Red je opet na piletinu, i to ne bilo kakvu, već onu sočnu i kremastu uz dosta povrća i palenta okruglice. Jelo koje će voljeti svi ukućani!
Sastojci:
krem piletina:
300 g pilećeg filea
1 luk
250 g zlatnih šampinjona
½ stabljike prase
1 tikvica
30 g putera
200 g goude
300 ml vrhnja za kuhanje
ulje
mješavina začina
biber
palenta okruglice:
300 g palente
50 g putera
200 ml mlijeka
150 g žutog sira
1 l vode
so
Piletinu izrežite na trakice, pa je u tavi na ulju kratko prepržite. Dodajte na ploškice izrezan luk, pa nastavite pržiti oko desetak minuta. Tada dodajte krupno nasjeckane šampinjone, na kolutiće izrezanu prasu i tikvicu. Pospite sve sa mješavinom začina, pa dinstajte oko 5-7 minuta kako bi povrće omekšalo.
Nakon toga, dodajte puter i vrhnje za kuhanje, pa krčkajte desetak minuta. Na kraju, dodajte biber i narendanu goudu i na laganoj vatri krčkajte dok se sva sir ne otopi.
Ovu ukusnu piletinu pripremite uz palenta okruglice. U većoj šerpi zakuhajte litar vode, pa kad proključa posolite i postepeno dodajite palentu. Neprestano miješajte. Kada se zgusne dodajte puter i mlijeko, pa nastavite miješati. Na kraju, u palentu umiješajte i narendani žuti sir, pa sve još jednom dobro izmiješajte i ostavite da se prohladi. Od ohlađene palente, potom, napravite okruglice i poslužite uz piletinu.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.