22.4.2024. 15:00
Zapečeni bataci u povrću
Za ukusan i jednostavan obrok zaista nije potrebno mnogo, pa sa pilećim batacima i povrćem možete napraviti čuda. Meso je sočno, a povće mekano i ukusno.
Sastojci:

500 - 600 g pilećih bataka
2 krompira
250 g graška
2 mrkve
maslinovo ulje
mješavina začina
so

umak za pečenje:
30 g putera
1 kašika meda
100 ml vrhnja za kuhanje 
1 češanj bijelog luka
½ luka
1 kašičica origana
½ kašičice ruzmarina
svježi peršun
mješavina začina

Pileće batake najprije popržite na maslinovom ulju da se preko mesa uhvati korica. Ostavite sa strane, a u tavu u kojoj ste pržili meso dodajte puter, te sitno nasjeckan bijeli luk, svježi peršun i luk. Kratko prepržite, pa dodajte origano, ruzmarin, med, mješavinu začina i vrhnje za kuhanje. Dobro izmiješajte i čim proključa skinite s vatre.

U tepsiju stavite krompir i mrkvu izrezane na jednake kockice, a potom i grašak. Po povrću poslažite batake, pa sve prelijte umakom.

Tepsiju prekrijte alu folijom pa stavite peći u rernu na 200 stepeni oko pola sata.

Kuh poh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana