31.3.2024. 11:44
Japanski SLIM lender "preživio" je drugu lunarnu noć, poslao i fotografiju
Svemirska letjelica SLIM, prva japanska uspješna letjelica, preživjela je dugu, hladnu lunarnu noć drugi put. Članovi tima misije objavili su vijest u srijedu (27. marta) u objavi koja je uključivala i fotografiju koju je upravo snimila navigacijska kamera svemirske letjelice.

SLIM, skraćeno od "Smart Lander for Lunar Exploration", lansiran je prošlog septembra i sletio je 19. januara, čime je Japan postao tek peta zemlja koja je izvela meko slijetanje na Mjesec, piše Root-nation.com.

Tog je dana SLIM na solarni pogon sletio na nos, što nije optimalna orijentacija za prikupljanje sunčeve svjetlosti. Sonda teška 200 kg ubrzo je utonula u mrak, ali se „probudila“ 28. januara i počela prikupljati podatke.

Nekoliko dana kasnije, tim misije stavio je SLIM u stanje mirovanja uoči dvosedmične lunarne noći, tokom koje je površinska temperatura na njegovoj lokaciji pala na minus 130 stepeni.

U tom je trenutku SLIM već završio svoje primarne zadatke - precizno slijetanje, postavljanje dva sićušna rovera i izvođenje raznih naučnig radova - i nije se očekivalo da će ponovno otvoriti oči. Ali sonda jeste, probudivši se krajem prošlog mjeseca.

Sada SLIM doživljava drugi preporod, iako ekstremni uvjeti počinju uzimati danak na hrabrom malom robotu.

- Prema primljenim podacima, neki temperaturni senzori i neiskorištene energetske ćelije počinju otkazivati, ali većina funkcija koje su preživjele prvu lunarnu noć sačuvane su čak i nakon druge lunarne noći - izvijestili su članovi tima misije u drugom poruka u Twitter u srijedu navečer.

Slijetanje SLIM-a u januaru slijedilo je mjesec kasnije slijetanje Odysseusa, koji je izgradio i upravljao Intuitive Machines iz Houstona. Odysseyjevo slijetanje na Mjesec bilo je prvo u povijesti privatne svemirske letjelice i prvo za američku letjelicu nakon Apolla 17 1972. godine.

(Sead M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana