14.4.2024. 18:25
Održana 5. Viteška utrka 'Vitez trči za svjetski dan bubrega': Najbrži Berin Mušanović i Amela Trožić
Udruženje transplantiranih i dijaliziranih bolesnika SBK organiziralo je danas 5. Vitešku utrku sa oko 300 učesnika iz više država. Utrku od 5 km je za 17 minuta i 30 sekundi prvi završio Berin Mušanović, a od žena Amela Trožić za 21:01 minuta.

Predsjednik Udruženja transplantiranih i dijaliziranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević kazao je da prije mjesec dana obilježen Svjetski dan bubrega, ali da je utrka pomjerena zbog vjerskih praznika.

"Ovo je sve u povodu prevencije bubrežne bolesti s obzirom da svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti. Najbolji način borbe protiv bubrežnih bolesti je prevencija i mi ovu utrku i organiziramo kako bismo animirali ljude da se počnu baviti tjelesnom aktivnošću", rekao je Žuljević.

Govoreći o transplantacijskom medicini u Bosni i Hercegovini, Žuljević je istaknuo kako je stanje daleko od idealnog.

"Mi već 150 dana nemamo niti jedne transplantacije, to nas žalosti i nažalost bit ćemo primorani na ulicu kako bismo tražili svoja prava jer nemoguće je da se u četiri ili pet mjeseci ne uradi nijedna transplantacija. To je za jednu ozbiljnu državu nedopustivo", rekao je Žuljević.

U svijetu je više od 850 miliona ljudi koji imaju ovu vrstu bolesti a statistike kažu da je svaka deseta osoba u svijetu potencijalni bubrežni bolesnik.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana