6.4.2024. 12:28
Želudac će vam biti zahvalan: Stručnjaci upozoravaju da je veoma važno temeljito sažvakati svaki zalogaj
Mnogi od nas navikli su da konzumiraju svoje obroke u brzini.

A onda se hrana više guta nego što se žvaće i uživa u njoj. Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je izuzetno važno temeljno sažvakati svaki zalogaj i do 30 puta ako je moguće.

Kako biste sebi u tome pomogli, prvi korak je da sjednete i jedete u miru.

Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane rasterećuje sistem za varenje i pomaže crijevima, piše Ordinacija.

Žvakanje je prvi korak u varenju hrane i pomaže želucu da preradi hranu razbijanjem većih čestica hrane na manje.

Žvakanje također povećava proizvodnju pljuvačke tako da se može progutati bez iritacije jednjaka. Ako se hrana ne žvaće pravilno, veće čestice ulaze u probavni trakt izazivajući probleme sa varenjem kao što su gasovi, nadutost, zatvor, glavobolje i smanjen nivo energije.

Dok žvaćete hranu, proizvodi se više ezima koji pomažu u daljnjoj razgradnji hrane kako bi se pomoglo varenje.

Proces žvakanja također podstiče proizvodnju hlorovodonične kiseline u želucu, što dodatno pomaže varenju, regulisanjem pH da bi se povećao nivo kiselosti što pomaže u razgradnji hrane.

Žvakanje povećava proizvodnju pljuvačke koja sadrži epitelni faktor rasta, polipeptid koji stimuliše rast epitelnog tkiva.

Temeljno žvakanje hrane povećava proizvodnju ovog EGF-a, hraneći crijeva.

Prilikom dužeg žvakanja tvrde hrane masirate desni, a to poboljšava cirkulaciju krvi i održava zdravlje desni.

Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu i da intenzivno žvakanje može spriječiti nastanak karijesa jer se tako sastruže plak i izlučuje se više pljuvačke, koja štiti zube od kisjelina i sadrži minerale koji održavaju caklinu jakom i zdravom.

Razbijanje hrane na manje čestice znači i da je tijelu lakše da apsorbuje veću količinu hranjivih materija iz hrane.

Također, dužim žvakanjem, duže će vam trebati da završite obrok. Generalno je potrebno oko 20 minuta da mozak signalizuje želucu da je pun.

Dakle, ako jedete sporije, manja je vjerovatnoća da ćete se prejedati. Činjenica je i da ćete bolje osjetiti ukus ako temeljno žvaćete hranu jer žlijezde u usnoj šupljini izlučuju više pljuvačke koja "podmazuje" receptore ukusa, čineći okuse intenzivnijima.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana