8.4.2024. 16:36
Kardiolog otkriva omiljenu namirnicu koja je odlična za zdravlje srca
Kada smo fokusirani na zdravlje srca, primamljivo je ukloniti sir iz svoje prehrane. Istina je da neki sirevi nisu baš dobri za naše srce, ali ipak postoje i zdravije opcije.

“Neke namirnice, poput onih s visokim udjelom zasićenih masnoća i natrija, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je kardiolog dr. Cheng-Han Chen za Parade. Suprotno tome, biljna prehrana s visokim udjelom vlakana i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca.

Međutim, iako sir sadrži zasićene masti i natrij, kardiolog tvrdi da svejedno može biti dio prehrane zdrave za srce. Ipak, naglašava: “Sir koji odaberete ne bi trebao biti previsok u zasićenim masnoćama i natriju i trebali biste ga jesti umjereno.” Otkrio je jednu vrstu u koju se kune za dobro zdravlje srca.

“Mozzarella je dobar izvor proteina i kalcija te sadrži čak i probiotike koji mogu koristiti zdravlju crijeva i imunitetu. Svježa mozzarella ima manje zasićenih masti i natrija od ostalih sireva”, kaže dr. Chen. Tvrdi da je mozzarella jedan od najboljih sireva zbog niskog udjela natrija i zasićenih masti.

28 grama mozzarelle sadrži više od šest grama proteina, 143 miligrama kalcija, 138 miligrama natrija i oko četiri grama zasićenih masti.

Ipak, trebali bismo pogledati podatke o hranjivim vrijednostima na etiketi mozzarelle jer broj natrija može varirati.

“Dobro je izbjegavati mozzarellu s previše natrija jer to može povećati krvni tlak, između ostalih učinaka”, zaključio je dr. Chen, prenosi Index.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana