9.4.2024. 13:05
Alarmantno: U FBiH od morbila oboljelo 1.545 osoba, a od velikog kašlja 408
Epidemija morbila u Bosni i Hercegovini i dalje se ubrzano širi, a razlog za to je nizak postotak vakcinisane djece, zbog čega ne postoji kolektivni imunitet, navodi Avaz.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, broj prijavljenih slučajeva do 7. aprila 2024. u cijeloj Federaciji iznosio je 1.545.

Morbile

Najviše oboljelih i dalje ima u Kantonu Sarajevo, a podaci Zavoda za javno zdravstvo KS pokazuju 1.184 prijavljena slučaja, do današnjeg dana, bez smrtnih ishoda.

Također, u ovom kantonu je aplicirano 5.316 doza MRP vakcine, koja štiti od ove izuzetno zarazne bolesti.

Morbili su visokozarazna bolest. U slučaju izloženosti virusu, obolijeva najmanje 95 posto neimuniziranih osoba. Oboljela osoba kašljem, kihanjem i direktnim kontaktom inficira zdravu osobu česticama koje sadrže virus morbila. Virus morbila je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata. Morbili se šire stravično brzo i inficiraju više osoba.

Veliki kašalj 

Ne jenjava ni širenje zaraze velikim kašljom, pa se bilježi rast broja zaraženih osoba u Federaciji i iznosi 408.

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, zbog pogoršane epidemiološke situacije, obavijestit će danas u toku dana nadležno federalno ministarstvo o pojavi slučajeva morbila i velikog kašlja kod djece u tom kantonu - potvrdila je Feni kantonalna ministrica zdravstva Aida Salčinović.

Kako je istakla, preporučeno je da djeca koja nisu vakcinisana do daljnjeg ne idu u vrtiće i škole.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Zeničko-dobojski kanton bilježi 118 zaraženih osoba.

U Sarajevskom kantonu dosad je prijavljeno 130 slučajeva pertusisa.

Hripavac je jedna od najzaraznijih bolesti. Osjetljivost na bolest je opća, a najčešće oboljevaju djeca do 7 godine života. Za razliku od većine drugih zaraznih bolesti, djeca ne nasljeđuju pasivnu imunost od majki, što znači da i novorođenčad može oboljeti.

Prognoza nije uvijek dobra. Hripavac je teška bolest. Gotovo 50 posto oboljelih mlađi su od godine dana i u toj grupi bolest je posebno teška, posebno u mlađe dojenčadi i novorođenčadi (smrtnost čak do jedan posto). Upala pluća uobičajen je uzrok smrti u svim dobnim grupama, a promjene u srednjem nervnom sistemu mogu ostaviti trajne posljedice. Kod djece koja već boluju od neke srčane, neurološke, mišićne ili plućne bolesti za očekivati je teži tok bolesti.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana