08.05.2025 10:33
0
Obratite pažnju: Ako primijetite ovaj detalj na paradajzu, znači da je pun otrova
Vjerovatno vam se desilo da stanete pred tezgu na pijaci i pitate se da li je paradajz koji želite da kupite prskan. Da vaša odluka ne bi zavisila od povjerenja u prodavca, otkrivamo vam kako da prepoznate koji je dobar paradajz.

Kako biste utvrdili ima li paradajz pesticide, najbolje bi bilo da ga izrežete i pogledate unutrašnjost. Obično paradajz s toksinima ima žućkaste pruge, sa žutim „dijelom“ u sredini.

Isto tako, obratite pažnju da li su paradajzi iste veličine, da li izgledaju identično – upravo ti koji izgledaju „savršeno“ i kao „nacrtani“ po istom modelu, sasvim sigurno nisu prirodno takvi postali.

Izbjegavajte i pakovano voće, ono je gotovo po pravilu iz proizvodnje u kojoj su obilno korišteni hemija i pesticidi, piše Krstarica.

Ali, ako paradajz ne izgleda „savršeno“, ako ima brazde, smeđe šare ili je malo čudnog oblika, najvjerovatnije se radi o neprskanom paradajzu.

Paradajz je inače biljka koju ćete pronaći u gotovo svakom povrtnjaku. Relativno se lako uzgaja i daje velike, crvene, sočne plodove. Pa, ukoliko ste pomislili da bi možda najsigurnije bilo da ga uzgajate sami, evo nekoliko dobrih savjeta koji će vam pomoći da izvučete maksimum.

Birajte vrstu

Uvijek je dobro pitati stručnjaka koja je vrsta paradajza najbolja za vaše uslove uzgoja. Na primjer, na otvorenom prostoru s puno sunca ili na terasi. Samo zato što se određena sorta prodaje u svim rasadnicima, ne znači da će dobro rasti u svim uslovima.

Priprema tla

Pazite da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korjenski sistem neće moći da raste i prodire kroz zbijeno tlo, čineći proces duboke sadnje beskorisnim. Zemlju najprije prekopajte, a zatim možete dodati kompost.

Trik sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja za osiguravanje dobrog rasta paradajza. Kada biljka naraste oko 2,5 cm, oko biljke treba posuti 4 kašičice sode i bikarbone, ali paziti da se biljka ne dodiruje. Postupak treba da ponovite neko vrijeme prije same berbe. Soda bikarbona će se pobrinuti da se kiselost tla smanji i paradajz će biti ukusniji.

 
Paradajz
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.