U današnje vrijeme sve je veća potražnja za dijetalnim, ali zdravim poslasticama koje možemo jesti bez griže savjesti. Među takve svrstavamo keto mafine s makom koji su, ne samo dijetalni nego i fantastični, s divnim okusom maka. Od ovih mjera dobije se šest keto mafina.
Sastojci
50 g maslaca
50 g eritritola ili nekog drugog zaslađivača
2 jaja
50 g kisele pavlake 20%, možete koristiti i krem sir
50 g bademovog brašna
50 g mljevenog maka
1/2 kašičice praška za pecivo
Priprema
Uključiti rernu na 200 Celzijusovih stepeni. Ulupati omekšali maslac sa šećerom. Dodati jaja, opet umutiti. Dodati kiselu pavlaku i opet izmiksati.
Na kraju dodati badem, mak i prašak za pecivo te sve sjediniti. Napuniti korpice za mafine do 2/3 i staviti da se peku, a rernu smanjiti na 180 stepeni.
Vrijeme pečenja je 20 – 25 minuta, zavisno od rerne. Slobodno ih pipnite da pod rukom osjetite jesu li pečeni ili još gnjecavi.
(Sead M.)