Crumble je klasična britanska poslastica koja se sastoji od voćne podloge i na vrhu hrskave korice. Najčešće se priprema s jabukama, šljivama, breskvama, šumskim voćem, a može se koristiti i kombinacija bilo kojeg voća. Ovog puta biramo maline.
Sastojci:
• 300 g brašna
• 150 g maslaca
• 130 g šećera
• 50 g smeđeg šećera
• 1 vrećica vanilin šećera
• ½ kašičice praška za pecivo
• 700 g malina
• 1 kašika škrobnog brašna
• 1 kašičica cimeta u prahu
• 1 kašika soka od limuna
• Malo soli
• Korica od 1 limuna
Priprema:
1. Uključite pećnicu da se zagrijava na 190°C.
2. U posudu stavite 300 g brašna, 100 g šećera, 50 g smeđeg šećera, malo soli , ½ kašičice praška za pecivo, koricu od 1 limuna, 1 kašičicu cimeta u prahu, 1 vrećicu vanilin šećera.
3. Izmiješajte suhe sastojke i dodajte 150 g maslaca.
4. Rukom ili viljuškom dobro povežite maslac sa suhim sastojcima, tako ćete dobiti mrvičastu, odnosno grudastu smjesu.
5. U pleh dimenzija 36×24 cm stavite 600 g malina, pospite ih s 30 g šećera, dodajte 1 kašiku soka od limuna i 1 kašiku škrobnog brašna. Sve izmiješajte da se sastojci povežu.
6. Preko začinjenog voća pospite smjesu s brašnom i maslacem i pecite na 190°C, oko 40-ak minuta. Bitno je da voće na dnu proključa, a suha smjesa s maslacem po rubovima poprimi zlatnosmeđu boju.
7. Poslužite po želji toplo ili hladno uz sladoled ili umućeno slatko vrhnje.
(Sead M.)