sport

Objavljeno: 27.08.2012
Vrijeme je da počnemo pratiti evropske standarde

Nova Grbavica i evropsko Koševo koštaju po 30 miliona KM

Koliko smo bili ponosni na reprezentaciju BiH uoči utakmica baraža za odlazak na Euro, toliko smo se crvenili zbog činjenice da smo Portugalce ugostili na terenu koji je više ličio na oranicu nego na fudbalski teren. Čini se kako je problem neuslovnog terena sada konačno riješen, s obzirom da je stadion Bilino polje dobio novo ruho.

 Zeničani se definitivno mogu pohvaliti time da imaju najuslovniji stadion u BiH, pa će i naredne kvalifikacione utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo izabranici selektora Safeta Sušića igrati upravo na Bilinom polju.

„Mi stadion Bilino polje radimo u nekoliko faza. Upravo smo završili postavljanje nove trave koja je uvezena iz Austrije. Urađena je i drenaža i grijanje, a u toku je sanacija reflektora i semafora, te postavljanje novog razglasa“, izjavio je za Source.ba portal Husein Hinović, direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

Treba naglasiti da je sve projekte finansirala Općina Zenica. Prema riječima direktora Hinovića , prije pola godine je u javnu raspravu puštena ideja proširenja kapaciteta stadiona Bilino polje, pa će se u zavisnosti od rezultata te rasprave raditi na projektu proširenja do kapaciteta od nekih 30.000 gledatelja.

Trenutni kapacitet od nekih 15.000 gledatelja je dovoljan za potrebe NK Čelik i za „manje“ utakmice reprezentacije, ali je zenički stadion premal za „velike“ utakmice za koje vlada veliko interesovanje ljubitelja fudbala u BiH. Nogometni savez BiH je u ranijim situacijama za takve susrete koristio Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“, ali danas taj stadion ne zadovoljava kriterije za odigravanje međunarodnih utakmica. Mnogo se govorilo i o rekonstrukciji stadiona na Koševu, ali taj je projekat još uvijek na čekanju. Prije svega, potrebno je postaviti nove stolice sa naslonjačima na zapadnoj tribini, te riješiti pitanje mokrih čvorova.

„Procedure traju do besvijesti. Postupak koji je započet prije mjesec i po dana još nije okončan zbog sezone godišnjih odmora. Za postavljanje 20.000 novih stolica i sanaciju mokrih čvorova je potrebno orjentaciono oko milion KM, po 500.000 za svaki od ta dva segmenta“, izjavila je za Source.ba portal Jasmina Polić, direktorica Centra za sport i rekreaciju, ustanove koja upravlja Olimpijskim stadionom.

U zavisnosti od rješavanja tog segmenta će se znati da li će se eventualno druga domaća kvalifikaciona utakmica reprezentacije BiH igrati na Koševu. Međutim, Olimpijski stadion mora ispuniti još nekoliko uslova za zadovoljavanje strogih kriterija UEFA-e. Jedan od tih uslova jeste i natkrivanje jednog dijela tribina

„To zavisi od regulacionog plana za područje Zetre. On još uvijek nije usvojen, a kada se usvoji znaćemo kakav tretman ima prostor na i oko stadiona. Idejni projekat rekonstrukcije i modernizacije stadiona smo radili još 2005. godine, a tim projektom je predviđeno i natkrivanje. Predviđeno je da se natkrije istočna tribina stadiona, što će s obzirom na UEFA-in kriterij o 3.000 natkrivenih mjesta biti dovoljno“, izjavila je direktorica Polić.

Zanimala nas je i okvirna cijena realizacije tog idejnog projekta iz 2005. godine, koji podrazumjeva natkrivanje istočne tribine i dovođenje ostalih sadržaja u sklad sa UEFA-inim kriterijima. Treba naglasiti kako bi se tim projektom izdigla istočna tribina i izjednačila sa zapadnom, pa bi kapacitet stadiona iznosio nekih 50.000 mjesta.

„Taj projekat bi se realizovao u tri faze, a prema okvirnim procjenama svaka faza bi koštala 10 miliona KM, što znači da bi u konačnici cijeli projekat koštao nekih 30 miliona KM“, tvrdi direktorica CSR-a.

U posljednje vrijeme se mnogo govorilo o rekonstrukciji stadiona Grbavica, a prošle sedmice je na tu temu održan sastanak između predstavnika FK Željezničar, Općine Novo Sarajevo i Nogometnog saveza BiH.  Općina je na sebe preuzela realizaciju idejnog projekta rekonstrukcije stadiona, a čelnici Željezničara su prilikom tog sastanka iznijeli i svoje zahtjeve prije izrade projekta.

„Naši zahtjevi su se prije svega odnosili na adekvatan kancelarijski prostor, VIP salon, muzejski prostor, ali smo ostavili prostor za neke izmjene“, kaže za naš portal predsjednik FK Željezničar Sabahudin Žujo.

Žujo tvrdi kako će se rekonstrukcija stadiona vršiti kako bi zadovoljio uslove iz kategorije četiri, što bi značilo da bi zadovoljio sve uslove za odigravanje međunarodnih utakmica. Realizacija će zavisiti od potencijalnog investitora. Kao potencijalne investitore predsjednik Željezničara vidi različite nivoe vlasti u BiH.

„Nakon prezentacije idejnog projekta ćemo znati aproksimativnu cijenu realizacije projekta. To sigurno nisu mala sredstva, ali bi ih mogli tražiti putem kreditnog aranžmana. Mi smo otvoreni da uključimo u projekat svakoga ko je spreman uložiti sredstva. Željezničar ulaže ono čime raspolaže, a to je 50.000 m2, čija je vrijednost kao građevinsko zemljište minimalno 30 miliona KM. Ja mislim da bi cjelokupna vrijednost investicije za rekonstrukciju stadiona trebala biti od 25 do 30 miliona KM. Općina Novo Sarajevo bi mogla uložiti bar od tri do četiri miliona sredstava dobijenih kreditom na sedam godina, a Kanton Sarajevo 15 miliona. S obzirom da će Kanton Sarajevo u sedam godina imati utvrđen budžet od najmanje pet milijardi KM, to znači da bar ta tri promila može izdvojiti. U tome bi trebala učestvovati i FBiH“, tvrdi Žujo.

Ukoliko projekat uđe u ozbiljniju fazu realizacije, u njega bi se mogla uključiti i UEFA preko Nogometnog saveza. Realizacijom tog projekta bi se, prema mišljenju predsjednika FK Željezničar, uložena sredstva vrlo lako vratila investitorima. S obzirom da se priča o rekonstrukciji stadiona Grbavica aktuelizirala uoči predstojećih izbora, može se dobiti zaključak da je ona samo proizvod predizborne kampanje.

„Mene ne zanima da li je to predizborna kampanja. Izvedbeni projekat će 100 posto osvanuti. S obzirom da to nisu velika ulaganja, ja ću ga svojim novcem ako treba završiti“, odlučan je Žujo.

Predsjednik Želje smatra kako je aktuelni period pogodno vrijeme da se priča oko stadiona ozbiljnije pokrene. Kao mogućnost se pominje i mogućnost investiranja BH Telecoma, te da bi stadion Grbavica u tom slučaju nosila naziv Telecom Arena.

„Na sastanku je bila i predstavnica BH Telecoma, gospođa Nermina Durmo, i ona je izrazila namjeru da se ta kompanija uključi u projekat. Za to mora Vlada FBiH dati dozvolu, a njihovo učešće bi bilo u vidu investiranja, a ne sponzorskog ugovora“, kaže Žujo.

Zanimalo nas je koji je iznos potreban da određena kompanija dobije prava na ime stadiona Grbavica.

„Moje mišljenje je da se ime stadiona ne treba davati za iznos od 20 posto od ukupne investicije. Ako vrijednost projekta bude 30 miliona, to bi značilo da će platiti nekih šest miliona. To se njima isplati u vidu marketinga jer bi u glavnom gradu svijetlio stadion sa reklamama BH Telecoma“, tvrdi predsjednik Željezničar.

Razgovor sa predsjednikom Žujom smo iskoristili kako bi pitali za mišljenje o zahtjevima navijača Željezničara da se eventualne evropske utakmice narednog ljeta igraju na stadionu Grbavica, a ne na Koševu.

„Šanse za to su kao šanse da ti i ja sada odemo na Mars. Nerealno je za godinu dana steknu uslovi za sticanje UEFA-ine licence. Mora se srušiti sve, a ključan je zapad koji bi koštao 10-12 miliona. Deset metara kvadratnih za jednu kameru su potrebni, pa svlačionice za sudije, parking...I da imamo pare sada, ne može se za godinu uraditi to sve. Objektivno je vrijeme gradnje dvije godine“, tvrdi Žujo.

Kako kažu, gdje ima dima ima i vatre, pa se čini da bi stvari kada je rekonstrukcija Grbavice u pitanju konačno mogle krenuti ka realizaciji. Bilino Polje je u mnogo boljoj situaciji nego prije godinu dana, situacija sa Olimpijskim stadionom je još uvijek pod znakom pitanja, ali naznake mogućih radova su ipak prisutne. Krajnje je vrijeme da počnemo pratiti evropske standarde kada su sportska borilišta u pitanju.(Nedim Pobrić)

Komentariši
Komentariši na facebook-u

Podijeli na Twitter-u

Lajkuj članak
Komentariši članak


Komentari ( 12 )
Copyright © 2015 Source d.o.o. KontaktArhiva Cjenovnik Oglašavanja
Svi foto i video sadržaji su predhodno javno objavljeni putem Youtuba ili ostalih internet medija. Ako bilo koji sadržaj objavljen sa naše strane krši Vaša autorska prava molimo da nam javite na redakcija@source.ba radi uklanjanja sadržaja.
All photo and video content as previously publicly disclosed through YouTube or other Internet media. If any content posted by us infringes your copyright, please let us know at redakcija@source.ba to remove content.