29.8.2023. 15:03
3
Vidite li ženu u crnom iza leđa predjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto: Sramote li i nas i sebe visoki državni funkcioneri?
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto govorila je jučer na panelu lidera "Zapadni Balkan: Proširenje", u okviru Bledskog strateškog foruma.

Tokom panela, na kojem su učestvovali premijeri Hrvatske, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, iza leđa Borjane Krišto je sve vrijeme bila žena koja je bila u funkciji prevoditeljice budući da se na panelu govorio engleski jezik.

Reklo bi se - sramotna situacija, ali nepoznavanje stranih jezika bh. političara nije nikakva novost.

Neko bi rekao da bi s obzirom na enormna primanja koja dobijaju od novca poreznih obveznika trebali imati barem minimum odgovornosti prema istim tim građanima. Barem da ne brukaju i nas i sebe na međunarodnom nivou.

Neke procjene kažu da je na svijetu preko 2,5 milijarde "govornika" engleskog jezika.

Banjalučki analitičar Srđan Puhalo u razgovoru za Source.ba portal navodi da politički funkcioneri time šalju poruku o svom obrazovanju i praćenju svjetskih trendova, ali da je ipak to najmanji problem koji imamo u Bosni i Hercegovini. 

"To što oni ne znaju engleski jezik je najmanji problem i da je barem to jedan od najvećih problema koji nas muči mi bi bili Švicarska. I prije smo imali neke ljude koji su se bavili politikom ili su bili na nekim funkcijama i nisu znali jezik. Postavlja se pitanje, da li je to ključna stvar našeg debakla? Ja mislim da nije. Čak postoji priča da je Tito sa sobom uvijek vodio prevodioce, ne zato što možda nije znao njemački ili engleski jezik, već zato da bi navodno dobio vremena da razmisli o odgovoru ili šta da kaže sagovorniku dok mu ovaj prevodi ili priča na nekom stranom jeziku. Znači, takvih političara će biti sve manje i manje. Oni izumiru kao dinosaurusi, ali bojim se da će sve manje i manje biti političara koji će raditi isto što i ovi samo će, eto, znati neki strani jezik", kazao je Puhalo.

Navodi da on ne bi potencirao toliko nepoznavanje jezika naših političara. 

"Potencirao bih kakvi su njihovi rezultati i na unutrašnjem i na vanjskom planu. Hajmo ovako, Borjana Krišto ne zna engleski jezik, okej. Meni je važnije šta je ona rekla na tom panelu nego na kojem je jeziku kazala. Na kraju krajeva, baš me briga šta je pričala na panelu, hoću da vidim rezultate njenog rada. Mislim da je to negdje, hajde da kažem, meni važno. Naravno, dolazi smjena generacija i oni polako izumiru, ali dolazit će novi ljudi, samo nisam siguran da li će dolaziti nove politike", zaključuje Puhalo za naš portal.

Čuvena debata uoči izbora

Uoči posljednjih Općih izbora u našoj zemlji, tokom predizborne debate između kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, imali smo priliku uvjeriti se u (ne)poznavanje stranih jezika visokih političkih funkcioera.

Svoje (ne)znanje je odbio demonstrirati pred gledateljima Denis Bećirović, koji je u međuvremenu postao član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. 



Iako popriličan broj ljudi nije shvatio šta je želio kazati, Bakir Izetbegović je ipak tada pokazao kakvo-takvo znanje engleskog jezika.

Lider SDA se obraćao i pred Generalnom skupštinom UN-a na engleskom jeziku.



Ni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, nije najbolji poznavaoc engleskog jezika.

On se u septembru 2021. godine obratio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija - na bosanskom jeziku.



(Ajdin B.)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.