31.8.2023. 22:07
12
Najavljen kontraskup na međuentitetskoj liniji na Dobrinji: "Očekujem da me u RS-u uhapse nakon ovoga. Ako vas sutra ne bude veliki broj, onda državu i ne zaslužujete"
Nakon što su udruženja Srba u FBiH, koja su formalni tražilac dozvole za proteste ispred Tužilaštva i Suda BiH, dobili odbijenicu od MUP-a KS, za sutra se najavljuje okupljanje na entitetskoj liniji.

“Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko – romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokirati granicu na putu Nevesinje – Mostar”, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Okupljanje na međuentitetskoj liniji su najavili i iz Udruženja veterana "Garda Panteri". Oni su putem Facebook profila pozvali svoje članove na liniju razgraničenja te poručuju da je ovo miran protest ali da granica postoji i to ona na Majevici.

"SUTRA U 18 ČASOVA SKUP NA MEĐUENTITETSKOJ LINIJI BANJ BRDO PRIBOJ POZIV SVIM SLOBODNIM PRIPADNICIMA GARDE", navedeno je na stranici njihovoj.

Kao odgovor, za sutra je najavljen kontraskup na koji je pozvao osnivač pokreta "Vjera, Narod, Država" Sanin Musa.

Kako je naveo u objavi, okupljanje je u 17 sati pred Fahdovom džamijom na parkingu, te će uslijediti polazak prema međuentitetskoj liniji na Dobrinji.

"Doći sa što više zastava Republike Bosne i Hercegovine/ljiljanke, i državne zastave!
Pozivam sve patriotske organizacije i udruženja širom Bosne i Hercegovine da izađu u kontra skup i krenu ka entitetskim linijama, tamo gdje Dodikove pristalice najavljuju okupljanje.
BOŠNJACI, I OSTALE BH PATRIOTE...
SHVATITE OVO ŠTO RADE JAKO OZBILJNO!
DRŽAVA VAM VISI O KONCU.
SVE ONO ZA ŠTA SU ŠEHIDI DALI ŽIVOTE I KOSTI OSTAVILI.
Nemojte da vas dođe 10!!
Ako bude tako, ja vas više nigdje neću pozivati! 
Ja žrtvujem svoju sigurnost i komoditet radi vas. Srbija mi je zabranila ulazak, vjerovatno će i Hrvatska, a očekujem i da me u rs-u uhapse nakon ovoga.
Ali, ako je to cijena očuvanja Države, neka onda!
Ako vas sutra ne bude veliki broj, onda državu i ne zaslužujete", napisao je Musa.



Govoreći o razlozima kontraskupa, Musa navodi da je "pokušaj okupljanja Dodikovih pristalica i drugih ekstremista pred Sudom i Tužilaštvom države koju ne priznaju, samo ustvari, ispitivanje pulsa patriotama ove države, odnosno uviđaj dokle mogu ići na putu secesije i odvajanja RS-a od Bosne i Hercegovine, i dokle će im to patriote ove države dopustiti."

"Da su došli pred Tužilastvo, odnosno ušli u Sarajevo, naredni 9.januar bi obilježavali pred Predsjedništvom BIH. Međutim, igrokaz se nastavlja. Imamo novu 'balvan revoluciju' u najavi, na međuentitetskim granicama. Plan B Milorada Dodika i njegovih izvođaća radova", govori Musa za Source.

Naglašava da se ovo ne smije dopustiti, jer, kako kaže, tu se sada brani Država Bosna i Hercegovina, i ono za šta su šehidi ginuli i krv prolijevali.

"Stoga, pozivam sve patriote ove zemlje, sutra u 17.00, pred Fahdovom džamijom, sa što više državnih obilježja, i obilježja Republike Bosne i Hercegovine, da se odazovu u mirnoj šetnji ka međuentitetskoj liniji na Dobrinji, što će biti naša poruka da ima onih koji su spremni braniti Državu Bosnu i Hercegovinu, kao što smo je branili i '92", zaključio je Musa u razgovoru za naš portal.

Podsjećamo da je ranije objavljen i promotivni spot "Granica postoji". 

Uz taktove Marša na Drinu na čijoj melodiji su počinjeni razni zločini u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u spotu se navodi "da se Republika Srpska graniči sa tamnim vilajetom u kojem nema prava ni pravde za Srbe, pozvani su građani Srpske da sutra dođu do granice sa Federacijom BiH i obustave saobraćaj na 30 minuta".

"U Sarajevu nema mjesta za Srbe ni onda kada žele da prošetaju. Kažu da su za poštivanje prava, a provode nepravdu", navodi se u spotu.

RS, kako se ističe, ne odustaje od skupa i zbog toga je poziv upućen građanima iz cijele Republike Srpske da sutra u 18.00 časova dođu do međuentitetske granice između RS i FBiH. 

(Ajdin B.)

 
12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.