14.6.2023. 16:51
3
Fotelja načelnika Općine Novo Sarajevo upitna? Tanović: "Izašao sam iz zone komfora da bih bio načelnik. Siguran sam da će mi građani dati podršku"
Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, ime je koje se proteklih mjeseci dosta spominje u bh. javnosti.

Nezvanično i u internim krugovima, uglavnom vijećnika ove općine, vodi se polemika o raspisivanju smjene Tanovića? Postavlja se pitanje - da li je time i fotelja načelnika Tanovića klimava? Pojedini vijećnici ove općine tvrde kako je produktivnost svedena na minimum te da je situacija alarmantna - kako na ulicama, tako i unutar općinskog vijeća. Tim povodom oglasio se i vijećnik u ovoj općini Arslan Dučić. 

"Vijeće u zadnjih pola godine i više nije usvojilo niti jednu bitnu odluku od krucijalnog ili bilo kakvog značaja za građane, izuzimajući formalne odluke. Šta se radilo, sve što se radilo bilo je na relaciji - rasprava između načelnika i stranki Trojke", upozorava Dučić. 




Međutim, gostujući u dnevnoj emisiji TVSA, Tanović je za opstrukcije optužio stranku Narod i pravda (NiP).

Podsjećamo, kao ugledni ljekar i nestranački čovjek, Tanović je izašao na lokalne izbore 2020. godine koje je i dobio, pobjeđujući ubjedljivo SDA-ovog kandidata Nedžada Koldžu. U međuvremenu je Tanović ušao u SDP.

“Od početka su počele opstrukcije za moj rad. Jedna od najbitnija stvar je imenovanje općinske izborne komisije za imenovanje mjesnih odbora i to se ne radi dvije godine. Mi smo jedina lokalna zajednica u BiH bez mjesnih zajednica. Nema ni javnih rasprava. Sve to je išlo u cilju opstruiranja i mene i drugih. Te komisije dominantno ima NIP. Borio sam se koliko sam mogao i neću odustati od toga”, rekao je Tanović.

Osvrnuo se i na sve glasniji prijedlog o raspisivanje referenduma za njegovu smjenu. 

“Treba im 11 potpisa za tu tačku dnevnog reda. Ako bude referendum ide se na izbore za smjenu bilo koga. Ako Naša stranka ili NIP žele tu avanturu imaju pravo… Izašao sam iz zone komfora da bi ušao u sve ovo, da bi bio načelnik. Siguran sam da radim ispravno, ako se desi da se ide na izbore - nikakav problem, siguran sam da će mi građani dati podršku”
, rekao je Tanović.

Otvaranje sportsko-rekreativne zone na Hrasnom Brdu, u završnoj fazi je ambulanta Vraca, otvara se uskoro i sportski teren pored III Gimnazije, u pripremi je 100 novih parking mjesta u Džamijskoj ulici - to su projketi na kojima radi Općina, tvrdi Tanović. 

“Općina je poduzela niz koraka da bi općina bila ugodno mjesto za življenje”, zaključio je Tanović.

Podsjećamo, Dučić je ranije ukazao na kašnjenja rekonstrukcije objekta ambulante i mjesne zajednice na Vracama. 


Foto: Screenshot / Facebook 


"Poslali ste: Rekonstrukcija objekta ambulante i mjesne zajednice na Vracama punom parom napreduje čak 2 puta je probijen rok od 70 kalendarskih dana. Danas se navršio 210. dan. 

Cijena radova prava sitnica 808. 000 KM, a njom je obuhvaćeno: sanaciju krova, vanjske i unutrašnje stolarije, zamjenu podnih obloga, rekonstrukciju sanitarnih čvorova, zatim ugradnju elektro platforme za osobe sa invaliditetom, te radovi na instalacijama vodovoda i kanalizacije, elektro i mašinskim instalacijama.

Reći će nam naravno da je lakše napraviti objekat iz temelja nego ga rekonstruisati. To smo više puta čuli, a mene će interesirati odgovori u vezi sa probijanjem rokova i odgovornost izvođača radova. Ima li kakve odgovornosti druže Hasan Tanović  ako ništa evo moje samo da neko odgovara za rokove i uložene novce", navodi Dučić. 


U nastavku će svakako biti zanimljivo pratiti da li će prijedlog o raspisivanju referenduma za njegovu smjenu biti i raspisan. Za ovu tačku dnevnog reda bit će potrebno 11 potpisa, nakon čega je moguće raspisati referendum o smjeni. Tanović tvrdi da su u pitanju opstrukcije na njegov rad. 





Piše: A. Rovčanin 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.