21.6.2023. 19:09
1
Halilović: "Posao ambasadora želim obavljati predano i čestito, u najboljem interesu države"
Semir Halilović novi je ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ovu odluku je donijelo na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu.

U izjavi za portal Source, Halilović ističe da je prijedlog da bude imenovan za ambasadora BiH u Državi Katar za njega čast, ali ujedno i velika odgovornost. 

„Počastvovan sam prijedlogom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Bećirovića da predstavljam našu državu u svijetu. To je velika čast i odgovornost i želim taj posao obavljati predano i čestito, u najboljem interesu države“, kazao je Halilović za Source. 


Inače, ime Semira Halilovića prvi put se u javnosti pojavilo 2005. godine, kada je objavio svoju prvu, tada izuzetno čitanu knjigu „Državna tajna“, čiji nastavak publikuje 2007. godine. Po zanimanju je pravnik, sociolog, magistar ekonomskih i doktor političkih nauka. U dva navrata na studijima je bio student generacije, a na studijima Sociologije stiče i priznanje „Srebrna značka“ UNSA. Specijalistički magistarski studij okončava na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Zagrebu, pod mentorstvom prof.dr. Nenada Brkića, dok mu na doktorskom studiju mentor biva istaknuti bošnjački intelektualac prof.dr. Šaćir Filandra. 

Osim toga, Halilović je bio i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, ali već određeno vrijeme nije politički aktivan. Kako ističe, umjesto politici, posvetio se naučnom usavršavanju i karijeri. Na poziciju ambasadora gleda kao na "drugu vrstu bavljenja državnom politikom", očekujući konkretne rezultate u naredom periodu. 

„Dugo vremena nisam politički aktivan, posvetio sam se naučnom usavršavanju i karijeri u tom pravcu. Ovo je druga vrsta bavljenja državnom politikom, u onom smislu u kojem sam se protekli pet godina usavršavao. Očekujem veliki rad i nadam se, ako Bog da, rezultatima za našu zemlju koji će biti vidljivi našim građanima“, kazao je Halilović za Source. 

Ono što dodatno doznajemo iz biografije Halilovića je i to da je radio kao istražitelj i asistent odbrane u procesima pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, te u advokatskim timovima u Bosni i Hercegovini. Kao što mo naveli, obavljao je dužnost zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i nekoliko drugih, odgovornih političkih funkcija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, član je Savjeta za vanjsku politiku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića.

Halilović 2014. godine objavljuje i svoje političko-povijesno istraživanje u knjizi „Atentat“, dok 2020. potpisuje serijal „Bosna - sudbina prekrojene zemlje“ koju objavljuje BHRT i Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Objavio je šest naučnih i stručnih radova iz oblasti politologije, sociologije i političkog marketinga, u univerzitetskim i akademskim časopisima u Bosni i Hercegovini, te višestruko učestvuje na naučnim konferencijama iz spektra vlastitog naučno-istraživačkog polja. 


Podsjećamo, Predsjedništvo BiH na sjednici u Sarajevu smijenilo je ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skaku, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, koji je prije mjesec dana uhapšen u aferi "Vizionar". Prijedlog da Halilović bude novi ambasador u Državi Katar dolazi od strane člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Hapšenje Skake u periodu kada je bio na poziciji ambasadora, nanesena je šteta bh. diplomatiji, što znači da su pred Halilovićem zasigurno brojni izazovi. 




Piše: A. Rovčanin 

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.