13.12.2021. 14:30
0
Dodik ide ka potpunoj neovisnosti: RS će povući sve pare iz zajedničkih institucija, donijećemo zakone koji će potvrditi da smo vlasnici imovine na svojoj teritoriji
Ćlan Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je istakao kako on i bilo ko drugi iz RS-a ne žele nikakvu drugu BiH osim dejtonske.

- Bit će donesena odluka i rješenje da sudije i tužioce bira NSRS, a sav novac koji RS daje za zajedničke institucije, a to je oko 130 miliona eura, povući ćemo u RS, rekao je Dodik.

Pitanje imovine prvo je na redu, jer Ustavni sud, kaže Dodik, nema pravo da utvrđuje vlasništvo, jer je to riješeno Dejtonskim sporazumom.

- Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Srpske. A svi su svjesni da je to imovina entiteta, istakao je Dodik.

Naveo je da će Srpska donijeti zakone koji će potvrditi da je Republika Srpska vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

- Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Srpskoj. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu, kaže Dodik.

Kada je riječ o primjedbama da RS nije u budžetu predvidjela novac za plate zaposlenih iz ovog entiteta u zajedničkim organima, Dodik je naglasio da Srpskoj za preuzimanje oko sedam hiljada zaposlenih, treba oko 130 miliona evra, prenosi RTRS.

- Toliko i dajemo za zajednički budžet. Kada uredimo stvari, prvo ćemo taj novac povući u Srpsku. Zar neko misli da ćemo mi izvući nadležnosti, a novac koji Srpska daje za zajedničke organe ostaviti u Sarajevu, pojasnio je Dodik.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.