6.4.2024. 14:08
1
Dodik za ruske medije: 'Specijalna operacija' Rusije u Ukrajini važna za RS
Vodeći ruski mediji izvještavali su o dvodnevnoj posjeti delegacije Mađarske na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom bh. entitetu RS.

Ruska televizija NTV navela je da Dodik posljednjih godina vodi neravnopravan rat sa zapadnim činovnicima, a da je ta borba sada podignuta na novi nivo, jer Zapad Dodiku prijeti čak i hapšenjem, tako da je Orbanova posjeta došla baš u pravo vrijeme.

Dodik je izjavio da RS neće podržati antiruske sankcije i da neće dozvoliti njihovo uvođenje na nivou cijele BiH, te da Zapad vrši nasilje nad RS zato što ne dijeli njihovo mišljenje i ne uvodi sankcije Rusiji, te ocijenio da će uspjeh Rusije u njenoj specijalnoj operaciji uticati na to da niko ne može da uništi RS.

Dodik je za rusku medijsku platformu "Smotrim" rekao da je sama činjenica da nije prihvatila da uvede sankcije Rusiji, svrstala RS u red onih koji su na strani Ruske Federacije, te da cijeli Zapad na to gleda loše.

On je ukazao na nezadovoljstvo Zapada što su im propale sankcije Rusiji koje su ostale bez efekta, dodajući da nisu srušile ni Rusiju, ni njenog predsjednika Vladimira Putina, nisu dovele do nereda, nego su imale suprotan efekat. Ocijenio je da je rezultat antiruskih sankcija rast ruske ekonomije, njena fleksibilnost, mogućnost da se okrene drugim tržištima, kao i činjenica da je predsjednik Putin na posljednjim izborima dobio najveći broj glasova ikada.

- Pošto u Rusiji nisu mogli ništa da urade, oni pronalaze način da ovdje kod nas pokažu snagu, koju Amerika bez sumnje ima, vršeći nad nama nasilje zato što ne dijelimo njihovo mišljenje - rekao je Dodik.

NTV je podsjetio da Dodik ne bira riječi kada kaže da BiH, kao "nabrzaka sklepana država", nikada nije imala šansu za uspjeh i da je to posljednja zapadna kolonija u Evropi, kao i da se Dodik ne plaši da dođe u Moskvu i sastane se sa Putinom.

U razgovoru za rusku televiziju Dodik je govorio i o Christianu Schmidtu i njegovom nelegalnom boravku u BiH gdje se predstavlja kao visoki predstavnik. Ova ruska televizija podsjetila je da Schmidtov mandat nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN zbog Rusije i Kine, kao i da Dodik naziva Schmidta njemačkim turistom.

- On je obična lažovčina iza kojeg stoji najneuspješnija njemačka vlada posljednjih godina. Pitam Schmidta: Šta ti Nijemac radiš ovdje, hoćeš da ponovo 1941-1945 godinu kada su tvoji Nijemci ubijali Srbe u konclogorima - rekao je Dodik za NTV.

On je istakao da je zato za RS važno da Rusija dovede do kraja svoju specijalnu operaciju, jer će to dugoročno ojačati položaj Rusije i njenih saveznika, kao i da na Balkanu niko ne može da uništi RS.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.