5.8.2023. 11:59
1
Dok se Mandić hvali "Sarajevskim ćilimom", pojedina naselja u općini Centar kao da nisu u 21. vijeku: Nemaju ni vode ni kanalizacije
FOTO: N1
Ne stišavaju se reakcije na najavu opoziva načelnika Opštine Centar, Srđana Mandića, kadra Naše stranke. Dok iz opštinskog NiP-a, ujedno i inicijatora opoziva, novim saopštenjima nastavljaju sa diskreditacijom svog koalicionog partnera, kolegijum Opštinskog odbora na današnjoj sjednici, očitao se na Mandićev prigovor o opozivu, te za 10. august zakazao sjednicu na kojoj će se o tome izjasniti. U isto vrijeme, dok traju prepucavanja šta je načelnik uradio, ili nije, pojedinim domaćinstvima, u ovoj opštini, uskraćene su osnovne potrebe.

Ne. Nije ovo 19. vijek. Ovo je 2023. godina, 21. vijeka. A pojedina domaćinstva u naselju Nahorevo, koje pripada Opštini Centar, decenijama se bore za vodu. Za piće, je uglavnom, toče na Uroševom vrelu. Po nju dolaze i iz drugih dijelova grada, jer je, kažu, tu najzdravija. Međutim, između povremenog i svakodnevnog sipanja u flaše, jer drugi način mještani, osim kupovine nemaju, velika je razlika. Ilija Stanišić, mještanin, kaže da ni u koga ne upire prstom, jer problem datira još od prije rata, ali rukovodstvu opštine Centar zamjera što mu pristupaju selektivno.

“Kad je uvodio vodu obećavao je svima. Vidite, ne on, opština, ne znam tačno ko je. Za Poljine je uvodila vodu, kao dobićete sve, imaćete vodu, ljudi poklanjali, neki su naplatili to što je voda prošla. Rezervoare pravio, pokupio od tih nekih sedam vrela gore što ima. To je Koševski potok”, ispričao je mještanin Nahoreva Ilija Stanišić.

A Koševski potok je sada, u odnosu na godinu-dvije ranije, trostruko manji. Još je veći izazov obezbijediti vodu za potrebe domaćinstva i stoke. I, ponavljati taj postupak, svakodnevno.

“Znam ih nekoliko koji su htjeli da priključe, vodovod kaže ne mogu zbog nekog pritiska, nemam pojma. Uglavnom, mi imamo jedan izvor, tehnička voda, samo za wc, za stoku. Kad nama nestane ovo, od 150 do 200 lonac, grij, tuširaj se. Mašina mi, znam tačno, pet i po kg, potroši 82 litra vode. Ručno moraš, tako da ja ovdje, za nekih 4-5 godina sam promijenio tri-četiri mašine”, dodaje Ilija.

Osim toga, na ovom mjestu pukla je glavna vodovodna cijev koja prolazi za grad i za sobom, umjesto vode, ovdašnjim žiteljima ostavlja blato. Nije ovo jedini problem koji, kritičari, fakturišu Mandiću. Inicijativu za njegov opoziv, pokrenuli su, podsjećamo, odbornici iz Naroda i pravde. U nizu kritika koje mu upućuju, ovog puta od njega traže Objavu Ugovora za tzv. „Sarajevski ćilim”.

S druge strane, osim čelnika NiP-a Elmedina Konakovića, koji je uskratio svoju podršku opozivu, podršku kolegi, uz simboličnu fotografiju, pružio je i Hasan Tanović, načelnik opštine Novo Sarajevo, koji bi, prema najavama, takođe mogao da se nađe pred opozivom.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.