30.8.2023. 12:06
0
Rasprava u Domu naroda: “Ovo nije zakon, ovo je provokacija”
FOTO: N1
U toku je 8. sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, a burna je rasprava o zakonu o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Svi delegati iz Republike Srpske bili su za, a svi iz Federacije Bosne i Hercegovine protiv, tako da se Zakon o Ustavnom sudu BiH, predlagača SDS-ovog Želimira Neškovića nije našao na dnevnom redu. Ovaj prijedlog, podsjetimo, podrazumijevao je da strane sudije budu zamijenjenje domaćim.

Tokom rasprave, delegat iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferagić ovaj prijedlog nazvao je provokacijom, a delegat iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović opisao ga je ‘previše ozbiljnim zahtjevom’.

Pored zakona o VSTV, Ombdusmanu, Slobodi pristupa informacijama, na dnevnom redu su se našli i posljednji usvojeni zakoni Zakon o tržištu vina BiH i Zakon o strancima BiH. Zakon o organizaciji tržišta vina je prošao Dom naroda, i stupit će na snagu objavom u Službenom glasniku BiH.

Ako ovi zakoni dobiju podršku Doma naroda, pet evropskih zakona biće usvojeno, time će BiH ispuniti 5 od 14 prioriteta EU. Ranije je, podsjetimo, pet zakona usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.