18.11.2023. 15:50
0
"Puno vrelih pozdrava s Trebevića": Ovako su agresori potpisivali granate za vrijeme opsade Sarajeva
Na današnji dan prije 29 godina Sarajevo je bilo pod opsadom i tog četvrtka, kao i ranije, na grad su padale granate sa okolnih brda na kojima su bili pripadnici Vojske RS-a i paravojne formacije iz susjedne Srbije.

Prilog pokazuje i rakete koje su pale na sarajevske zgrade, a one otkrivaju da su na njima potpisi agresora s brda koji su gađali civile, djecu i žene. Stanovnicima nije bilo strano da na ostacima granata pronađu različite poruke kao i imena i prezimena onih koji su ih ispaljivali na civile.

"Puno vrelih pozdrava. Vrućo. Početak"; "Čedo Gavrilović. Trebević", piše na nekim od granata koje su pronađene na području Skenderije, a koje su snimili kamermani agencije AP.

Reporteri AP-a su tog dana izvještavali o bombardovanju Sarajeva kada su projektili pogodili zgradu današnjeg Federalnog parlamenta i srednju školu u centru grada.

"Na drugim mjestima u bosanskoj prijestolnici snajperisti su ubili sedmogodišnjeg dječaka i ranili njegovu majku", navodi se u izvještaju od 18. novembra 1994. godine.

Nermin Divović je imao samo sedam godina kada ga je ubio snajperski metak ispaljen sa položaja Vojske Republike Srpske. Nermin se tog 18. novembra 1994. vraćao kući s majkom Dženanom i sestrom Dženitom. Dženana je upucana u stomak, metak je prošao i pogodio Nermina u glavu.

Mirovne snage UN-a su tog dana okrivile srpske snage i da je jedan projektil promašio cilj (zgradu parlament) te preletio rijeku Miljacku i pao blizu zgrade srednje škole, ali nije eksplodirao.

Drugi je projektil promašio cilj, preletio rijeku koja dijeli grad i sletio blizu srednje škole bez eksplozije.

"Vojna situacija u i oko Sarajeva dodatno se pogoršala i bacila u sumnju budućnost nelagodnog primirja koje je prevladavalo od februara", pisali su tada strani reporteri.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.