27.12.2023. 18:41
1
Ovo je šest zaključaka koje je usvojilo Predsjedništvo SDA
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu usvojilo je šest zaključaka.

Zaključke prenosimo u cijelosti.

1. Predsjedništvo SDA od Suda Bosne i Hercegovine i OHR-a traži da se ne povlače pred prijetnjama i pravno-političkim nasiljem Milorada Dodika. Višegodišnje popuštanje i uzmicanje pred njim dovelo je do stanja u kojem Dodik otvoreno zagovara secesiju. Milorad Dodik mora snositi pravne i političke posljedice zbog višegodišnjih napada na ustavno-pravni poredak, stvaranje atmosfere koja koči napredak zemlje i konstantnu proizvodnju tenzije i konflikata koji prijete stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i regiji.

Predsjedništvo SDA će također pokrenuti podnošenje krivičnih prijava protiv predsjednika entiteta RS i ostalih odgovornih za organizaciju najavljene proslave neustavnog praznika 9. januara.

2. Predsjedništvo SDA odbacuje više puta ponovljene neistine koje je amabasador SAD-a Michael Murphy izrekao o SDA i njenom rukovodstvu. Ambasador Murphy nikada nije ponudio dokaze i argumente za svoju tvrdnju o korupciji, ali nije niti jedan da je SDA blokirala Federaciju BiH, da kontrolira pravosuđe i obavještajnu službu, da je podrivala važne reforme izbornog zakonodavstva. Istina je potpuno suprotna jer je SDA uvijek, bez iznimke, bila na strani pozitivnih procesa i reformi u Bosni i Hercegovini, vrlo često u saradnji sa partnerima iz SAD-a. SDA svoj odnos prema SAD-u nije promijenila, ali se odnos Ambasade SAD-a prema SDA promijenio od dolaska ambasadora Murphyja. Njegov odnos prema procesima u BiH, koji je doveo do suspenzije Ustava na jedan dan i formiranja aktuelne nesposobne vlasti, štetan je za Bosnu i Hercegovinu, ali i po ugledu na SAD-a.

3. Predsjedništvo SDA smatra da je bh. pravosuđu potrebna temeljita reforma, čiji cilj mora biti vraćanje integriteta pravosudnog sistema, povjerenja javnosti i dosljednog provođenja principa jednakosti pred zakonom. Trenutno stanje bh. pravosuđa daleko je od toga, čemu javnost svakodnevno svjedoči.

Sud i Tužilašvo BiH su postali saučesnici u pomaganju ratnim zločincima da bijegom iz BiH izbjegnu pravdu. Konstantna je praksa da se optuženi za ratne zločine puštaju da se brane sa slobode, što im omogućava bijeg iz države. Istovremno, u drugim slučajevima hapse se i pritvaraju osobe koje bi se sasvim sigurno uvijek odazvale pozivima pravosuđa.

Posljednji primjer je hapšenje i pritvaranje predsjednika Suda BiH i bivšeg direktora OSA-e BiH zbog navodnog pokušaja da se prikupe dokazi i dokumentuju nečasne sudije i tužioci. Predsjedništvo SDA je pri jasnom stavu da niko nije iznad zakona i da niko nije kriv dok se to ne utvrdi kroz propisanu sudsku proceduru, ali to pravilo mora biti primijenjeno jednako na sve. Nažalost, umjesto toga, očigledno je da je bh. pravosuđe postalo alat za političke obračune, koji se provode preko nečasnih sudija i tužilaca, uz prateće medijske spektakle.

4. Predsjedništvo SDA poziva sve parlamentarne stranke da podrže prijedlog izmjena Izbornog zakona o integritetu i transparentnosti izbornog procesa koji je predložio Klub SDA. Vreme će biti ispunjen jedan od glavnih uslova iz Mišljenja Evropske komisije, što bi u martu naredne godine moglo dovesti do odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Još važniji efekat usvajanja izmjena Izbornog zakona bili bi fer i transparentni izbori, te sprečavanje izbornih prevara.

5. Predsjedništvo SDA smatra da će nametnuti premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, niti njegova Vlada, nemaju pravo da donose odluku o odustajanju od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, što je projekat u koji su već investirana ogromna sredstva. Takvu odluku može donijeti isključivo Parlament Federacije BiH. Umjesto paušalnih i neodgovornih izjava, Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH moraju kreirati strategije i poduzimati korake koji će omogućiti energetsku neovisnost i stabilnost Federacije, kao i prihvatljive cijene energije za domaće tržište i građane, što se ne može ostvariti bez realizacije projekata poput izgradnje Bloka 7.

6. Predsjedništvo SDA upozorava nametnutu Vladu FBiH da svojim nečinjenjem ne bi smjela dovesti u pitanje funkcionisanja Javnog RTV sistema BiH. Ugovor o naplati RTV takse preko računa za električnu energiju morao bi pod hitno biti produžen.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.