8.1.2024. 15:18
0
Stevandić: "Nesporan ustavni osnov za donošenje Izbornog zakona RS"
FOTO: RTRS
Nesporan je ustavni osnov za donošenje izbornog zakona Srpske. Usaglašen je i sa Ustavom BiH i sa Ustavom RS, rekao je predsjednik NSRS i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Ističe da će to biti najbolji izborni zakon u BiH i regionu.

- Uvrštena je i digitalna kontrola glasanja. Onaj koji danas nije došao da razgovara je na položaju Christiana Schmidta i nametanja zakona preko oktroisane CIK - istakao je Stevandić nakon sastanka sa predsjednicima parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj o izbornom zakonu RS.

Predsjednik Vlade RS i potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković naveo je da postojeći Ustav RS i BiH dozvoljava RS da uredi ovo područje.

- A to je da RS sama bira i predsjednika i potpredsjednike, gradonačelnike, načelnike i sve što nije na nivou zajedničkih institucija. Ovo je radna verzija, mi smo već u odnosu na verziju koju smo razmatrali 4. januara u Palati, današnja je modifikovana. Ugradili smo eventualne izmjene Izbornog zakona BiH - skeneri, video-nadzor, kako bi izborni proces u RS bio transparentan - rekao je Višković, javlja RTRS.

Srđan Todorović iz Socijalističke partija rekao je da nije prihvatljivo nikakvo nametanje izmjena Izbornog zakona BiH, jer bi to dozvolilo da CIK ima manipulistički položaj.

Sastanku u Narodnoj skupštini Republike Srpske prisustvovali su ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović i ministar uprave i lokalne samouprave RS Senka Јujić, kao i generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Јelena Pajić Baštinac.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, predsjednik SPS-a Goran Selak, potpredsjednik Socijalističke partije Srđan Todorović, generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić, kao i član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.