20.4.2015. 14:11
0
Počinju prijave za novinarsku nagradu „Pišući za CIE 2015”
. Prijave za nagradu od 5.000 eura mogu poslati talentirani novinari iz cijelog svijeta. Cilj ovog natječaja je promoviranje tema o Centralnoj i istočnoj Europi i doprinos uzajamnom razumijevanju.
. Prijave za nagradu od 5.000 eura mogu poslati talentirani novinari iz cijelog svijeta. Cilj ovog natječaja je promoviranje tema o Centralnoj i istočnoj Europi i doprinos uzajamnom razumijevanju.

Da bi bili uzeti u razmatranje, tekstovi moraju biti objavljeni u periodu od 1. augusta/kolovoza 2014. do 31. jula/srpnja 2015. godine u štampanim medijima, na televiziji ili radiju. Tekstovi objavljeni na internet portalima također dolaze u obzir, a privatni tekstovi objavljeni na blogovima ili u formi posta neće biti uzeti u obzir. Sadržaji tekstova mogu se odnositi na sve aspekte života – politiku, ekonomiju, svakodnevni život, kulturu ili umjetnost. Više detalja o sudjelovanju možete pronaći na www.apa.at/cee-award.

Međunarodni žiri će izabrati samo jednog pobjednika, kojem će nagrada biti dodijeljena na svečanoj manifestaciji u novembru/studenom. Na svečanoj manifestaciji će biti prisutan i jedan počasni gost. Prošle godine je to bio njemačko-ruski pisac Vladimir Kaminer, koji je ujedno bio i glavni govornik.

Prijavljeni radovi trebaju obrađivati teme o Centralnoj i istočnoj Europi (CIE), podržavati međusobno razumijevanje i doprinijeti prevazilaženju barijera i predrasuda. Najbolji radovi su objavljeni na web stranici Writing for CEE - www.apa.at/cee-award, a također mogu biti objavljeni u brošurama i knjigama.

U 2014. godini nagradu je dobio novinar “Spiegela”, Takis Würger, za izvještaj koji opisuje borbu za statuu Lenjina u Ukrajini. Würger je član ovogodišnjeg žirija, zajedno sa poljskim novinarom Pawelom Bravom, konsultantkinjom za komunikacije Ildiko Füredi-Kolarik, mađarskom radio novinarkom Julijom Varadi, bugarskom spisateljicom Janinom Dragostinovom, češkim ekspertom za komunikacije Milanom Smidom, austrijskom novinarkom Corneliom Vospernik, direktorom "Medijske organizacije Jugoistočne Europe" SEEMO, Oliverom Vujovićem, portparolom UniCredit Bank Austrije, Tiemonom Kisenhoferom, i portparolom žirija, zamjenicom direktora Odjela za međunarodne poslove APA-e, Alexandrom Demcisin.

Prethodnih godina počasni gosti bili su bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher, prvi predsjednik Slovenije Milan Kučan, bivši borac za ljudska prava i ministar vanjskih poslova Češke Jiri Dienstbier, aktivista za građanska prava Istočne Njemačke Bärbel Bohley, češki pisac Pavel Kohout i bivši aktivista poljske solidarnosti, Adam Michnik.

Prilikom slanja prijava, neophodno je da autori, zajedno sa prilogom na originalnom jeziku, dostave i njegov prijevod na engleski jezik, kao i svoju biografiju. Prijevod na njemački jezik je dobro došao, ali nije obavezan. Sve dodatne informacije, kao i prijavni formular za nagradu možete naći na stranici: www.apa.at/cee-award.


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.