30.11.2023. 11:11
0
U toku ročište osumnjičenima za ubistvo na Stupu: Jake policijske snage ispred Suda
FOTO: Dnevni Avaz
Tužilaštvo KS predložilo je da se Oliveru Herbertu Peteru, Libancu Abdelu Majidu el-Oweit, koji ima švedski pasoš i Šveđaninu Konardu Tylus, osumnjičenima za ubistvo Harrisa Österdahla u sarajevskom naselju Stup produži pritvor još za dva mjeseca, prenosi Avaz.

Ročište po zahtjevu Tužilaštva počelo je u 11 sati, a osumnjičeni su dovedeni iz  KPZ Zenica. 

Ispred Kantonalnog suda nalaze se jake policijske snage.

Pritvor im je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokazi i utjecati na svjedoke ili saučesnike, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i zbog bojazni da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti.

Podsjećamo, riječ je o slučaju koji je prije mjesec uznemirio javnost u BiH, a švedski državljani pohapšeni su na području Sokoca i Pala.

Iako Tužilaštvo u prijedlogu ne navodi ko je direktni izvršilac ubistva Osterdala, tačnije ko je od trojice osumnjičenih pucao, prema nezvaničnim podacima „Avaza“, to bi mogao biti 19-godišnji El-Oveit, rođen u Malmeu. On je u prijedlogu naveden kao prvoosumnjičeni, dok su ostali saizvršioci.

Za njim je, kako saznajemo, prošle sedmice švedski Interpol raspisivao međunarodnu crvenu potjernicu i o tome obavijestio bh. policijske agencije. On je povezan s likvidacijama u Švedskoj i mogao bi biti izručen vlastima ove države.

El-Oveit je osumnjičen i za ubistvo 19-godišnjeg Giovanni Farias u septembru ove godine, u Štokholmu.

Kada je u pitanju istraga u Sarajevu, Tužilaštvo se, kako piše „Avaz“, poziva na operativne podatke iz Švedske u kojima se navodi da je riječ o obračunu članova narkokartela Foxtrota i da su motivi njihovi neraščišćeni odnosi.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.