16.9.2023. 10:45
1
Znakovi koji otkrivaju da su vas roditelji u djetinjstvu previše kritikovali
Iako su svi roditelji povremeno skloni kritikovanju djeteta, s tim se itekako može pretjerati, upozoravaju psiholozi.

Mnogi roditelji, i to najčešće sasvim nesvjesno, svojim ponašanjem i odnosom prema djetetu dovode do štetnih posljedica za njegovo mentalno stanje. Jedan od uzroka je upravo pretjerano kritikovanje.

Psiholozi kažu da su posljedice kritikovanja u djetinjstvu često vidljive tek u odrasloj dobi, ali kako ih prepoznati? Navodno postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na to da su nas roditelji previše kritikovali kad smo bili djeca. To podrazumijeva sljedeće: sklonost perfekcionizmu, nesigurnost, stalno zamišljanje najgorih scenarija, stalnu potrebu za ispričavanjem bez razloga, probleme s povjerenjem.

Kako dodaju psiholozi, sve su to znakovi koji u većini slučajeva otkrivaju da je osoba kao dijete odrastala s roditeljima koji su bili skloni kritikama svaki put kada nešto nije bilo po njihovom. To se često smatra i vrstom emocionalnog zlostavljanja.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.