4.9.2023. 15:34
2
Ima li kraja poskupljenju goriva?
FOTO: Ilustracija
U posljednjih nekoliko mjeseci dolazi do neprestanih poskupljenja goriva u Bosni i Hercegovini. Prosječna cijena dizela je 2, 80 KM po litri i ta prosječna cijena je viša za 12 % u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, 31. augusta je cijena dizela niža za 13,04 % u odnosu na prosječnu cijenu iz augusta 2022. godine. Šta ovo znači za građane BiH? Da li će doći do još većeg rasta cijena? Za Source je govorila Merima Maslo, pomoćnica ministra za cijene i analizu tržišta.

"Rafinerije formiraju cijenu, bez naftnih derivata, prema kotačima Marketscan Genova/Lavera Cif kotacije. Na osnovu toga se formiraju cijene, a zatim ide franko BiH granice itd, i na to se dodaju javni određeni prihodi - putarina,  zavisni troškovi nabavke, marža", objašnjava ona, te dodaje:

"Na snazi je upravo ova mjera kontrole kojom se propisuju visine marže - one od 6 i one od 25kf, 6kf u veleprodaji, 25kf u maloprodaji. Mi smo direktno pod uticajem svih tih kretanja u okruženju rafinerijskih cijena. Inspekcija radi svoj posao, kontroliše te cijene, te utvrđuje da li se pridržavaju odgovarajućčih mjera kontrole cijena"
, kazala je.

Naglašava da su faktori koji utiču na poskupljenja cijena nafte mnogi i da su van našeg uticaja, a neki od njih su dešavanja u okruženju, te da li je rafinerija u remontu, i slično.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, za samo mjesec dana je došlo do poskupljenja  dizela za 30 feninga. Građani su umorni od novih poskupljenja, uz koje dolazi nezaobilazno pitanje: da li će doći do porasta cijena ostalih proizvoda? Maslo je kazala da je na ovo pitanje jako teško odgovoriti upravo zbog raznoraznih faktora koji utiču na određivanje cijena.

"Bitno je naglasiti da je odluka na snazi, da se primjenjuje i da inspekcija kontroliše, te da njihova marža u maloprodaji ne prelazi 25kf. To je ono što mi možemo kontrolisati", zaključila je Merima.

Federalno ministarstvo trgovine FBiH je na oficijelnoj stranici objavilo saopštenje  s namjerom da objasni neophodnost razdvajanja koncepta sirove nafte od naftnih derivata kao gotovog proizvoda, te da se cijene formiraju na razne načine.

"Naime, za sirovu naftu postoje odgovarajuće burze, najpoznatija je Londonska, gdje na cijenu utječe odnos ponude i potražnje, tečaj dolara kao i kompletna geopolitička situacija. Sirova nafta kada se proda po tim burzovnim cijenama dalje ide tankerima i to je onda proces koji traje i nekoliko tjedana.

Potom zemlje OPEC-a, koje izvoze skoro 40 posto ukupne svjetske nafte, najmanje dva puta godišnje održavaju sastanke u Beču kada donose odluke vezane za proizvodnju i izvoz sirove nafte. Na zadnjem sastanku u travnju ove godine odlučili su smanjiti proizvodnju za blizu 1,4 milijuna barela dnevno što predstavlja oko 3, 5 posto ukupnog izvoza"
, stoji u saopštenju.

Danas najjeftinije gorivo možete natočiti na ovim pumpama:
Gorivo Cijena Benzinska pumpa
Dizel 2.66 Gazprom Sarajevo 5, Kurta Schorka 3A, 71000 Sarajevo
Super 95 2.76 BRKIĆ PETROL, NERKEZA SMAILAGIĆA 14
Super 98 2.61 TIOIL-TD SARAJEVO, LUKAVIČKA CESTA 121,SARAJEVO
LPG / plin 1.01 HIFA PETROL RAJLOVAC, Bp Rajlovac Ul.Zabrđe bb 71160 NoviGrad
 

Situacija u svijetu

Index.hr objavljuje da je na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 4.7 %, na 88.49 dolara, najviši stupanj od kraja januara. Na američkom je tržištu barel poskupio 6.5 %, na 85.02 dolara, najviši stupanj od novembra prošle godine, dok se Rusija, druga najveća svjetska izvoznica nafte, već dogovorila sa saveznicima iz OPEC+ da će sljedeći mjesec smanjiti izvoz nafte, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak.

(Elmedina H.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.