2.11.2023. 19:03
1
Koliko je realno očekivati da će Izrael odgovarati za ratne zločine?
FOTO: AFP
Broj mrtvih u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra sada iznosi 9.061, prema posljednjim dostupnim informacijama. Samo danas je ubijeno 256 civila u Gazi od napada izraelskih snaga. Svakih sat u Gazi bude ubijeno šestero nedužne djece, podaci su Al Jazeere. Takvi strahoviti napadi na civile ulazi u domen nedvosmislenih ratnih zločina od strane rukovodstva Izraela i IDF-a. Ali, koliko je realno očekivati da će Izrael odgovarati za ratne zločine?

Svi su odmah tražili istragu o Ukrajini, a o Gazi se ICC nije ni javno oglasio

HRW (Human Rights Watch) je “utvrdio da su izraelske vlasti odgovorne za kontinuirane zločine protiv čovječnosti, aparthejd i progon Palestinaca“, još prije 7. oktobra, u kontinuitetu decenijama. 

Postavlja se mnogo pitanja o volji Međunarodnog krivičnog suda iz Haga da istraži sve potencijalne ratne zločine u Gazi ali i Izraelu. Dok je Palestina potpisnica Rimskog statuta, Izrael ga nije ratificirao i ne priznaje odluke ICC-a, uprkos tome što je Sud izglasao da je nadležan za zločine na palestinskim teritorijama.

“Svi ovi događaji naglašavaju hitnu potrebu za pravdom. Ured tužioca ICC-a mora ubrzati istragu ozbiljnih zločina koje su počinile sve strane. Nakon sveobuhvatne ruske invazije u februaru 2022. godine, tužilac ICC-a progovorio je o kritičnoj ulozi suda, a nezabilježen broj većinom evropskih zemalja članica ICC-a zatražio je od njega da pokrene istragu o [dešavanjima u] Ukrajini. Čak je i SAD, još jedna zemlja koja nije članica ICC-a, izrazio snažnu podršku ulozi ICC-a u Ukrajini“, kazala je Akshaya Kumar,direktorica za krizne situacije u Human Rights Watchu, organizaciji za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, koja navodi da ICC do sada u slučaju Gaze nije uradio gotovo ništa.

O licemjernom odnosu međunarodne zajednice iz svakog aspekta, pa i geopolitičkog i pravnog, razgovarali smo sa Admirom Lisicom, historičarom i geopolitičkim analitičarom. Lisica se osvrnuo na neuspjeli pokušaj sa Rezolucijom koja nije podržana od velikih sila, pokuša zaustaviti daljnje stradanje civila. 

„Svima koji posmatraju je realno, vidljivo je da međunarodna zajednica posmatra ovu situaciju sa dozom licemjerja. Kada napravimo paralelu između odnosa međunarodne zajednice prema pitanju Ukrajine i tokom ruske agresije na Ukrajinu i povodom sada ovog jednog brutalnog, agresivnog napada Izraela na Gazu, imamo vidljivo licemjerje na sceni, i Međunarodnog krivičnog suda i velikih sila. Samo se vratimo na prethodne dane kada je na sceni bila i Rezolucija u UN-u, kojom se trebalo osuditi sve ono što se dešava u Izraelu. Mislim da nam je bilo potpuno jasno da i ta Rezolucija nema nikakvog smisla bez podrške velikih sila. SAD su bile protiv toga i sve je palo u vodu. Imamo Rezoluciju kao jedan moralni čin u nemoralnom vremenu. Bez pristanka i odobravanja velikih sila, ne možemo očekivati da će se sprovesti određene rezolucije ali i da će se istražiti ono što se dešava u brutalnom napadu na Palestince. ", objašnjava Lisica. 

Svijet očekuje glas razuma, napominje naš sagovornik. 

"Vidljivo je da imamo licemjerje, dvostruke aršine u ovom kontekstu i da cijeli pravedni, realni svijet očekuje da imamo jedan glas razuma. To još uvijek nemamo na sceni i to je razočaravajuće jer to nemamo od aktera koji mogu nešto da urade u ovom trenutku, a to je svakako i Međunarodni krivični sud. Izrael čini brutalne ratne zločine i za to mora da bude odgovoran. To je pravedno. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati ispitivanja ratnih zločina Izraela. Sama činjenica da su bombardovane pijace, škole, vjerski objekti to nam govori da je na sceni jedan teror Izraela i da oni moraju odgovarati za ratne zločine. Ukoliko povučemo paralelu sa bilo kojim ratnim sukobom u svijetu, ovakve stvari bi se tretirale kao ratni zločin, ali izgleda da međunarodnoj zajednici sada nije u interesu da se ovo stanje označi kao ratni zločin. Nadam se da će javnost izvšiti pritisak prema svim akterima na mjestima odlučivanja.", kazao je. 

Koliko je realno očekivati rukovodstvo Izraela "na optuženičkoj klupi" upitali smo sagovornika. 

"Postoje dvostruki aršini u kontekstu onoga što radi Izrael. SAD im daju potpunu podršku i dok se to ne promijeni mi nećemo imati Izrael „na optuženičkoj klupi“. ", zaključuje Lisica za Source. 

(Razgovarala: Erna Hadžić) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.