21.12.2023. 12:49
0
Život ne prestaje u 65. godini: Kako naši sugrađani treće životne dobi kvalitetno provode slobodno vrijeme
Napretkom medicine i nauke, udio osoba treće životne dobi u ukupnoj populaciji konstantno raste. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, do 2050. godine populacija starija od 60 godina dosegnut će 22 posto ukupnog stanovništva. Usporedbe radi, 2000. godine taj je udio iznosio 11 posto.

U savremenom društvu opterećenom imperativom mladosti, stariji ljudi često postaju zanemareni i marginalizirani, dok njihove potrebe za aktivnim i ravnopravnim sudjelovanjem u društvu istovremeno rastu.

Jedan od načina na koji naši sugrađani treće životne dobi mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme kojeg sada imaju jeste i posjećivati jedan od centara za zdravo starenje na području sarajevskog kantona. 

Naša sagovornica je direktorica Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo Edina Bašić, koji je prvi ovakav centar u BiH. 

Poslušajte intervju u nastavku. 

(Razgovarala: Erna Hadžić) 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.