13.4.2024. 19:34
0
Smatraju ga čudom a bh. javnosti se nije dopao njegov muzički "ukus": Voli podići tri prsta i Baju Malog Knindžu staviti na repertoar pjesama
Prije meča Dallas Mavericksa protiv Miami Heatsa, koja je odigrana prije dvije noći, zabilježena je zanimljiva situacija kada su svi igrači Mavsa (osim Luke Dončića), nosili majice s natpisom "pravi MVP" u znak podrške Slovencu za dobijanje ove prestižne nagrade.

Saigrači su ga time željeli podržati u utrci koju vodi sa zvijezdama poput Nikole Jokića iz Denver Nuggetsa, Jaysona Tatuma iz Boston Celticsa, Shai Gilgeous-Alexandera iz Oklahome City Thundera i Giannisa Antetokounmpa iz Milwaukee Bucksa.


Luka Dončić se od 2018. godine, odnosno od dolaska u NBA ligu, često dovodio u kontekst dobijanja nagrade za najkorisnijeg igrača lige, međutim, nikada je nije osvojio. Treba istaći da je Dončić u januaru ove godine protiv Atlanta Hawksas ubacio čak 73 poena!



Statistika Dončića

Slovenski reprezentativac ove sezone bilježi skoro tripl-dabl u prosjeku - 33,9 poena, 9,2 skoka i 9,8 asistencija. 

Inače, gledano kroz brojke, ovo mu je najbolja sezona od dolaska u NBA ligu.

Odigrao je 70 utakmica gdje je prosječno boravio na terenu 37.5 minuta (najviše od dolaska), ima odlične procente ubačenih koševa iz igre te je na 48,7 posto procentualno, te je jedino prošle sezone bio precizniji iz igre kada je imao 49,6 posto iz igre. Također, šut za tri je poboljšao, te je ove sezone na 38,2 posto preciznosti na šutu za tri što mu je najbolje sezona gledano s ovoga aspekta od dolaska u NBA ligu. 



Dončić je sigurniji i sa linije penala, u odnosu na sve ranije sezone, pa je sada na 78,6 posto ubačenih slobodnih bacanja. 

Kao što smo gore naveli, Dončić u prosjeku bilježi 33,9 poena. Prošle sezone u ovom segmentu je imao 32,4 poena. Seezonu ranije, odnosno 2021/22. je bio na 28,4 poena, 2020/21. na 27,7 poena, 2019/20. na 28,8 poena, a prvoj sezoni nakon prelaska iz Real Madrida je bio na 21,2 poena u prosjeku. 



Statistika konkurenata

Inače, najveći favorit za osvajanje MVP nagrade je srbijanski reprezentativac Nikola Jokić. Njegove brojke ovosezonske su sljedeće: 26.6 poena, 12.4 skokova, 9 asistencija. Njegov Denver je trenutno treći na Zapadu nakon sinoćnjeg neočekivanog poraza od San Antonio Spursa.



Drugi favorit za osvajanje MVP nagrade je Kanađanin Shai Shai Gilgeous-Alexander, koji je najzaslužniji za trenutnu poziciju Oklahome na Zapadu, trenutno su lideri uoči večerašnjeg posljednjeg kola. Njegove brojke ove sezone: 30.4 poena, 5.6 skokova, 6.2 asistencije.



Na trećem mjestu je Dončić, a na četvrtom Grk Giannis Antetokounmpo. Krilni centar Bucksa ima brojke 30.4 poena, 11.5 skokova, 6.5 asistencija.



Peti favorit je Jayson Tatum koji ove sezone bilježi 26.9 poena, 8.1 skok, 4.9 asistencija. 



Dobitnici MVP nagrada u posljednjih deset godina

2014. - Kevin Durant
2015. - Steph Curry
2016. - Steph Curry
2017. - Russell Westbrook
2018. - James Harden
2019. - Giannis Antetokounmpo
2020. - Giannis Antetokounmpo
2021. - Nikola Jokić
2022. - Nikola Jokić
2023. - Joel Embiid

Razlog zbog kojeg je izabrao Sloveniju ispred Srbije

Luka Dončić inače nastupa za reprezentaciju Slovenije, iako je postojala opcija da nastupa za Srbiju, jer mu je otac Srbin, a i živi u Beogradu.

Zbog majke Mirjam Poterbin, Luka je odlučio nastupati za Sloveniju.

Njegov otac, Saša Dončić, porijeklom je sa Kosova, čiji su roditelji u potrazi za boljim životom otišli u Sloveniju, gdje se Saša i rodio. Tu je upoznao Mirjam, s kojom je dobio Luku 1999. godine.

Ipak, njihov brak je završen 2008. godine, a kada su se razveli, a Mirjam je odlučila da svoj život nakon toga posveti sinu. Zbog njega se preselila u Španiju i sve vrijeme je bila s njim tokom perioda dok je bio u Real Madridu, a kasnije i kada se preselio u Ameriku. 

Dijelu ovdašnje javnosti se nisu dopali poneki "ispadi" sa odabirom muzičkog repertoara

Dončić je košarkaško čudo koje se rijetko viđa zaista, međutim, na meti kritika se u nekoliko navrata nalazio zbog, da tako kažemo, odabira pjesama. Naime, navodni snimak s Mundobasketa prošlogodišnjeg na kojem  Dončić diže tri prsta i pjeva "Vidovdan", srpsku nacionalističku pjesmu čija je tema kosovska bitka, podigao je prašinu.


Još veću prašinu je podigao 2018. godine kada je u svom automobilu puštao pjesme "čuvenog" Baje Malog Knindže, izvođača srpskih nacionalističkih pjesama koje pozivaju na mržnju protiv Hrvata i Bošnjaka.

Image

Inače, pjesmu "Morem plovi jedna mala barka" koju je Dončić slušao, posvećena ratnom zlikovcu Draži Mihajloviću.

Stihovi kažu: 

"Pošla majka, sina da potraži, pa se javi đeneralu Draži, čica Dražo, đe je moje dete čuvaju ga Srpske bajonete". 

(Ajdin B.)
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.