Pomalo smo zaboravili na užine, koje nekad mogu nadmašiti kompletne obroke. Palenta bruskete mogu biti odličan „uvod“ u neko glavno jelo, ili čak i lagana večera zbog koje ćete imati mirne i lijepe snove.
Sastojci:
1 l vode
300 g palente
50 g putera
200 ml mlijeka
150 g žutog sira
so
paradajz umak:
ulje
300 g svježeg paradajza
2 češnja bijelog luka
svježi peršun
svježi bosiljak
so
biber
krčkati 15 min.
dodatno:
150 g mozzarelle
100 g krem sira
mikro bilje
U većoj šerpi proključajte vodu, pa dodajte so. Nakon toga uspite palentu i dobro izmiješajte.
Potom, redom u palentu dodajite puter i narendani sir, pa i njih dobro umiješajte. Na kraju u palentu umiješajte i mlijeko.
Od dobivene smjese na tanjiru napravite podlogu u obliku bruskete, te napravite u sredini malo udubljenje. U udubljenje stavite narendanu mozzarellu.
Zatim, napravite umak od paradajza. Na ulju prepržite svježi paradajz izrezan na kockice. Poslije 4-6 minuta dodajte svježi peršun i bosiljak, sitno nasjeckani bijeli luk te posolite i pobiberite po želji. Krčkajte još par minuta, pa dobiveni umak rasporedite po brusketama od palente.
Nakon toga, po paradajz sosu rasporedite krem sir i ostatak narendane mozzarelle, i sve ukrasite sa mikro biljem po želji.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.